Amb la voluntat d’immortalitzar la incomparable riquesa natural que atresora la província de Lleida, l’autor endega una apassionant aventura fotogràfica d’exploració a tres dels parcs naturals i nacionals més rellevants d’aquesta terra, Parc Nacional d’Aigüestores i Sant Maurici, Parc Natural del Cadí Moixeró i Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Nascut des de la fascinació i l’amor profund que sent cap a aquest entorn natural únic, a través de la seva càmera anhela capturar l’essència de cada parc, la diversitat i grandesa, així com la delicadesa dels detalls que enriqueixen cada racó.

Durant el seu recorregut visual, busca la interacció de la llum amb els paisatges i l’harmonia de colors que permetin a l’espectador ser testimoni visual i emocional dels seus tresors naturals.

Mitjançant aquesta sèrie fotogràfica, també pretén despertar la consciència sobre la fragilitat d’aquests espais naturals i la importància de protegir-los com a llegat per a les generacions venidores.

Els objectius

De la mà del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Ara Lleida, aquest any vaig tenir l’oportunitat de conèixer els parcs naturals del Cadí-Moixedó, de l’Alt Pirineu i el parc nacional d’Aiguestortes i l’estany de Sant Maurici.

Els instawalks organitzats per aquesta entitat em van transportar a uns paratges espectaculars que em van provocar la necessitat d’haver de compartir amb tothom.

La finalitat d’aquestes publicacions no era altra que contribuir a la difusió d’aquests espais naturals utilitzant les eines que tenia a l’abast, que eren els meus comptes socials i el meu blog.

Com exposaré en les següents pàgines, les publicacions es van realitzar al compte d’Instagram @eloysarrat i al bloc www.eloysarrat.com

L'autor

Lleidatà nadiu, enamorat del seu entorn, comparteixo mitjançant les xarxes socials la meva visió sobre la bellesa dels racons i de la natura que m’envolta així com de la seva gent, de la cultura i de les tradicions.

En l’actualitat, realitzo publicacions periòdiques en el bloc www.eloysarrat.com i en els següents perfils socials:

També col·laboro periòdicament en les publicacions que l’agencia catalana de turisme catalunyaexperience realitza a facebook aportant fotografies que s’inclouen en les publicacions setmanals i en algun reportatge gràfic específic i fins en dues ocasions aquest any en la portada setmanal.

Les publicacions

Les publicacions que es presenten a l’edició dels premis Pica d’Estats d’enguany s’han realitzat als següents llocs:

  • Al compte d’instagram @eloysarrat que actualment compta amb 6927 seguidors.
  • Al blog eloysarrat.com on es van realitzar tres publicacions, una per cadascun dels parcs, i un bànner a la pàgina inicial on hi ha una fotografia de cada parc amb els corresponents enllaços a les publicacions del blog.

El treball es presenta agrupat per parcs i dintre de cada parc es detalla la publicació realitzada al blog i posteriorment la realitzada a Instagram.

Al final del treball hi ha un resum de les dades del compte d’instagram utilitzat.

Els agraïments

El principal col·laborador d’aquest projecte ha estat el mateix patronat de turisme de la Diputació de Lleida per donar-me l’oportunitat de participar en els instawalks. Tanmateix a la meva família per les hores d’edició i publicació que m’ha deixat invertir en preparar aquestes publicacions.

El projecte

Parc nacional d'Aigüestortes i estany de Sant Maurici

En aquesta nova publicació vull compartir informació de la meva participació a l’Instawalk organitzat pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Ara Lleida, al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el 16 de juny de 2019, on vaig poder descobrir els paratges més espectaculars que envolten l’estany Tort de Peguera i l’estany Negre.

Al 1955 fou declarat parc nacional, el 5é d’Espanya. Administrativament està dividit entre les comarques de l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, la Vall d’Aran i el Pallars Jussà.

Amb uns prats caduciformes i d’alta muntanya, el parc té un relleu abrupte format per granits i pissarres. És el parc dels Pirineus amb una major concentració de llacs i estanys amb uns 200.

La situació

El punt GPS de partida va ser:  Latitud 42,57542;  Longitud 1,08997

El mapa de situació que vam realitzar va ser:
https://drive.google.com/open?id=1hLB4MKLTk0LXokW3gvicQAbWioo1ozxJ&usp=sharing

A continuació us comparteixo algunes imatges extretes de google earth de la seva localització respecte Lleida i Catalunya

El recorregut

Arribada a la Casa del Parc d’Espot en vehicles particular a Espot des d’on ens distribuïm, en grups de 8 o 9 persones en taxis 4×4

Desprès d’uns 45′ d’un preciós trajecte, només apte a vehicles 4×4 i senderistes, arribem al refugi Josep Maria Blanc.

Des d’allí, iniciem una ruta per la Vall de Peguera, els estanys de Tort-Trullo i Negre de Peguera.

Posteriorment, retornem al refugi Josep Maria Blanc on dinem i iniciem el descens a peu fins l’estany de Lladres per agafar novament els taxis 4×4 que ens portaran novament a Espot.

Pujada en taxis tot terreny

Én grups de 6 a 9 persones es pot llogar a Espot el servei de taxi 4×4. Els seus preus oscilen entre els 16 € fins i els 32 € en funció del destí.

Per pujar a l’estany negre es pot agafar una tarifa complerta o una combinada amb un cost d’uns 30 € per persona (cost anada i tornada inclòs).

Els taxis Espot els podreu trobar a la Ctra. de Sant Maurici s/n. 25597, Espot, LLEIDA, i podeu contactar amb ells al tel: 973 624 105, i c/e: info@taxisespot.com

Refugi Josep Maria Blanc

El refugi de Josep Maria Blanc es troba a 2.350 m d’altitud, a la dreta de l’Estany Tort de Peguera, dins dels límits del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, en una petita península de l’estany.

Al voltant del refugi​

Els voltants del refugi són preciosos amb vegetació típica de l’alta muntanya. L’aigua és un dels protagonistes. 

A continuació us comparteixo algunes fotografies del voltant del refugi i del lloc on ens van deixar els taxis 4×4.

El refugi

Es va crear el 10 d’octubre de 1943, disposa de 5 habitacions, per a un màxim de 60 persones, equipades amb matalasos, mantes, WC i dutxes d’aigua i un restaurant on degustar les especialitas típiques d’un refugi de muntanya.

Podeu tramitar les reserves mitjançant la pàgina web Refusonline.com o bé mitjançant el telèfon: 34 973 641 681 o c/e: info@refusonline.com. Per a mésinformació, fiqueu-vos en contacte amb el Refugi JM Blanc mitjançant el telèfon 973 250 108 (estiu) o 973 641 681 i també mitjançant el correu electrònic info@refusonline.com

Els estanys

Estany de Tort-Trullo

L´estany Tort de Peguera és un llac glacial que es troba a la capçalera de la vall de Peguera, al vessant sud del Pirineu.

La seva altitud és 2.113 metres i la seva superfície és de 9,54 hectàrees.

Impressiona la gran amplitud amb una forma allargada. En dies clars i sense vent, les cristalines aigües del llac són un mirall perfecte en el que es reflexen les muntanyes. És un espectacle visual  espectacular que es dificil d’oblidar, una experiència única.

Estany Negre

L’ Estany Negre de Peguera és un llac d’origen glacial i de forma circular que es troba entre el Tuc de Saburó, el Pic de la Mainera, el Pic de Sudorn i el serrat que el separa de l’estany Tort de Peguera.

Les dades de l’estany són:
Altitud: 2.337 m; Profunditat: 70 m; Dimensions: 523 (amplada) × 756 (longitud) m; Superfície: 31,4 ha (0,314 km2); Superfície de conca hidrogràfica: 5.240 km²

Sorpren la seva bellessa sobretot vist des de les colines. Les seves aigües són cristalines.

Durant la ruta

Malgrat l’alçada a la que ens trobem, la ruta és relativament senzilla. El camí té una pendent continuada però poc intensa. Tot i que el camí en general és de terra en alguns trams el terra és ple de pedres. Són pedres grans que estan força fixades al terra i no es mouen al xafar-les.

Sobretot just abans d’entrar als llacs i al sortir, els camins es fan estrets i amb més pendents, però tot i així són relativament fàcils de superar.

Una de les coses que més em van impressionar són les vistes que hi ha dels llacs des de les parts més superiors de la muntanya.

A continuació, us comparteixo algunes fotografies realitzades durant el trajecte del refugi d’en Josep Maria Blanc a l’estany negre i desprès durant la baixada fins l’estany de Lladres on ens esperaven els taxis 4×4.

Estany de Lladres

L´estany de Lladres és un llac glacial que es troba a la la vall de Peguera, al vessant sud del Pirineu. La seva altitud és 2.023 metres i la seva superfície és de 0,78 hectàrees.

S’accedeix baixant des del refugi per un sender molt cómode de transitar on es poden veure els pins que hi ha al camí i desprès també en la zona del llac.

La fauna

La fauna del Parc no és fácil d’observar.

Gairebé dues terceres parts de les 200 espècies que hi ha en el parc són aus. Algunes de les més important són el gall fer, la perdiu blanca, l’àliga daurada, el voltor i el trencalós.

Pel que fa als mamífers més representarius ens trobem amb l’isard, l’ermini, la marmota alpina i la daina i el cabrirol.

En les aigües ens troben la truita comú i d’anfibis el tritó pirinenc i la granota roja i l’escurcó.

Les activitats

Hi ha multitud d’activitats que es poden fer al Parc Nacional, bàsicament de senderisme i bicicleta de muntanya.

El Parc disposa d’una extensa xarxa de llocs on es pot obtenir informació. A Boí es troba una de les dues Cases del Parc Nacional, actua com a centre de documentació. A la Casa del Parc Nacional d’Espot també s’hi pot trobar informació, i es pot visitar una exposició permanent per conèixer els tres protagonistes principals del parc: la roca, l’aigua i la vida.

El material

Roba i botes de trekking, jaqueta, aigua i una mica de menjar per la ruta, com fruïts secs, fruita, alguna barreta o entrepà. Crema solar, ulleres, mitjons de recanvi i gorro.

Algunes pàgines web d'interès

Els allotjaments​

Parc natural de l’Alt Pirineu

Avui us vull compartir la meva experiència en la participació a l’Instawalk organitzat pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida Ara Lleida, al parc natural de l’Alt Pirineu, realitzat el 13 d’abril de 2019.

El parc natural de l’Alt Pirineu es va crear l’any 2003 i és el més extens de Catalunya amb gairebé 70.000 ha. de superfície, el que confereix ser el parc natural més extens de Catalunya.

Es troba situat a les comarques del Pallars Sobirà i el nord de l’Alt Urgell i en les seves serralades s’hi localitzen les alçades màximes del territori català.

L‘objectiu de la seva creació d’aquest parc era preservar la gran riquesa natural, històrica i cultural d’aquesta zona i establir-hi un règim d’ordenació adreçat a fer possible un desenvolupament sostenible i, alhora, promoure i atraure al parc un turisme sensible i respectuós amb l’entorn.

La situació​

El Parc Natural de l’Alt Pirineu està ubicat a les comarques del Pallars Sobirà i l’Alt Urgell.

En les vessants de les muntanyes del poble de Civis hi ha un gran nombre de “bordes” com les de Corvassill, Vallviguera, de Mitjà, de Jussà Sobirà, de Prats, etc. i les més conegudes per tothom, les de Conflent. Al costat meridional de Civis trobem el Bony de la Caubera que fa divisoria amb Andorra.

A continuació us comparteixo algunes captures de google earth on es situa el parc en relació a Lleida i a Catalunya.

El recorregut

El trajecte s’inicia en el poble de Civis i transcorre durant gairebé 10 km (la ruta llarga) en els què es realitza una assènció de 377 m en unes 3 h.

L’alçada del punt de partida és d’uns 1500 m i el punt més alt de l’itinerari d’uns 1900 m.

Les coordinades del punt de partida són: Latitud: 42.32186; longitud: 1.66284.

El recorregut realitzat el podeu descarregar des de la web de wikiloc o mitjançant el següent QR 

En les següents fotografies es pot veure el recorregut realitzat així com el QR per accedir al recorregut en wikiloc

Civic

El recorregut comença i finalitza en el poble de Civis. A continuació, us comparteixo algunes fotografies del poble, dels seus habitatges i carrers, de la seva esglèsia, del recorregut i del cim al que vam arribar.

Civís és entitat municipal descentralitzada del municipi de les Valls de Valira a l’Alt Urgell que antigament va ser una vila closa.

Aquesta vila es troba a uns 1500 m d’alçada i està habitada per unes 50 persones.

El poble està format per habitatges típics de l’alta muntanya on els materials de construcció són la pedra, la pissarra i la fusta. El nucli es troba enfonsat en una mica de vall i es pot observar des de la part superior dels dos extrems.

Els seus carrers

L'església de Sant Romà

Civís té una església romànica anomenada de Sant Romà. Aquesta esglèsia només disposa d’una nau. La seva capçalera és quadrada i disposava dues absidioles també quadrades. La porta mira a llevant i és al frontís. El pany encara és antic i té una clau antiga de ferro i molt gran. El seu campanar és una torre de planta quadrada, amb finestrals als quatre vents en el seu tercer pis i que es cobreix amb un teulat piramidal de pissarra.

A continuació us comparteixo algunes fotografies tant de l’exterior de la esglèsia com de l’interior.

Casa rural

Vam tenir l’oportunitat de poder veure l’interior d’un habitatge típic convertit avui en dia en una casa rural. Les cases són grans i són construides bàsicament amb pedra. Tenen diferents alçades. En la part inferior existeix una mena de seller o magatzem.

A continuació us comparteixo algunes de les fotografies d’aquesta casa rural.

Els afores de Civís​

El poble de Civís queda endinsat en una petita vall amb impactants vistes de de la part superior dels seus dos costats.

Com molts dels nuclis d’alta muntanya, la ramaderia és una de les principals activitats. En els seus prats podem trobar vaques i cavalls com podreu veure en les properes fotografies.

En la part superior de l’altre costat del poble, hi ha una serie de cases de construcció típica que combinen la pedra, la pissarra i la fusta tal i com podeu veure en les següents imatges. 

Sortim del poble per un camí asfaltat que té molta pendent fins que arribem a una pista en la que es veu una bonica panoràmica del poble i de la vall.

El camí​

Sortim del poble per un camí asfaltat que té molta pendent fins que arribem a una pista en la que es veu una bonica panoràmica del poble i de la vall.

El camí transcorre amb una lleu pujada, ample i de bon caminar. En primer lloc anem trobant amples extensions de terra sense cultivar i poc a poc en el paissatge van apareixent els boscos d’alta muntanya. 

La pista porta a l’altiplà en el que trobem els troncs d’una explotació fustera i unes impressionants vistes del parc natural junt amb el senyal geodèsic.

El cim

Les activitats

Al Parc Natural de l’Alt Pirineu podrem combinar ascensions clàssiques d’alta muntanya a cims emblemàtics com la Pica d’Estats (3.143m) o el Monteixo (2.905m) amb excursions de senderisme per algunes de les valls més idíl·liques i tranquil·les dels Pirineus.

El material

Roba i botes de trekking, jaqueta, aigua i una mica de menjar per la ruta, com fruïts secs, fruita, alguna barreta o entrepà. Crema solar, ulleres, mitjons de recanvi i gorro.

Algunes pàgines web d'interès

Els allotjaments

Contacte

Parc Natural de l’Alt Pirineu
C/ de la Riba, 1 
25595 Llavorsí
Tel.: 973 62 23 35
Fax: 973 62 20 70
pnaltpirineu@gencat.cat
http://parcsnaturals.gencat.cat

Parc Natural del Cadí Moixeró

Avui us vull compartir informació sobre l’Instawalk organitzat pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Ara Lleida, al parc natural del Cadí Moixeró el 13 d’abril de 2019.

El Parc Natural del Cadí-Moixeró és un espai d’interès natural de Catalunya, que comprèn el conjunt de serres prepirinenques del Cadí i de Moixeró. 

La trobada de l’instawalk va ser al petit poble d’Estana des d’on vam realitzar una ruta de trekking d’uns 9 km, amb uns 450 m de desnivell, per estrets corredors.

A mida que ascendiem impressionava veure els diferents terrenys i la magnífica vegetació de pins negres. Poc a poc, durant la ruta va anar apareixent la neu. A l’arribar al pla del Cadí vam descobrir un impressionant paissatge amb les flors de Safrà apareixent entre la neu.

La situació​

El parc natural està situat a cavall de les comarques del Berguedà, l’Alt Urgell i la Cerdanya

Seguint uns 30 minuts la N260 des de La Seu d’Urgell agafem una sortida a mà dreta que mitjançant una carretera petita, empinada, amb moltes corbes però en bon estat s’arriba a la població d’Estana.

Vam deixar el cotxe a l’entrada del poble però desprès vam veure que hi ha una zona d’aparcament a l’inici de la ruta del parc.

El parc natural dispossa d’un mapa al què podeu accedir des del següent enllaç:

La seva situació es reflecteix en les següents imatges capturades de google earth.

El recorregut

El trajecte que es realitzà va partir del poble d’Estana, va arribar fins al Prat de Cadí per retornar novament al poble.

Es van realitzar gairebé 10 km de recorregut amb una assènció de 377 m en unes 3 h.

L’alçada del punt de partida és d’uns 1500 m i el punt més alt de l’itinerari es situa en els 1900 m.

Les coordinades del punt de partida són: Latitud 42.32186   Longitud, 1.66284 i el recorregut realitzat el podeu descarregar des de la web de wikiloc o mitjançant el següent QR.

El trajecte realitzat va ser:

Les fotografies

El recorregut comença en el poble d’Estana un dia assolejat de primavera.

A continuació podeu veure algunes fotografies del poble, el punt de trobada i algun exemple de la seva ramaderia.

El poble d'Estana​

El petit nucli d’Estana està situat entre les valls del Quer i de Bestanist.

Estana té unes edificacions rurals ben conservades típiques dels pobles de muntanya. Moltes d’elles disposen de teulades de pissarra.

D’entre els edificis del poble destaca l’esglèsia de Sant Climent d’Estana del Segle XVI-XVII. Aquesta església és dedicada a Sant Climent i compta amb un sòlid campanar de torre. Va ser edificada substituïnt una altra de més antiga i amb la mateixa advocació, que ara és completament enrunada. Tanmateix, Estana tenia encara una altra església, també enrunada, anomenada de Sant Joan de Bassot.

La ramaderia

La ruta

Al final del poble, just desprès dels rentadors, podem observar una impressionant panoràmica del Cadí

El camí que vam seguir es troba indicat amb senyals i estaques que tenen cercles de colors com les que es mostren en les fotografies.

El camí comença amb una pista de terra que permet avançar amb comoditat tot i alguns petits desnivells.

Poc a poc, el camí es va fent estret i es va convertint en una pista rocosa a la vegada que la pendent es va fent més pronunciada.

Durant el trajecte es poden observar els preciosos paissatges muntanyencs que queden a ma esquerra així com els boscos de pins negres i els diferents tipus de terrenys.

S’arriba a una zona de pedra vermellossa, d’origen volcànic, des de la que hi ha una impressionant vista de les muntanyes.

A mida que es realitzava l’ascenció, en la pista, que inicialment era seca, poc a poc apareixien petits gruixos de neu.

Durant el trajecte, vam poder observar altres excursionistes, alguns anaven sols, altres en parelles, altres en grups i altres en famílies fins i tot amb les seves mascotes. També ens vam creuar amb persones que feien travessa amb esquis.

Desprès de poc més de 1.30 h de recorregut s’arriba al Prat del Cadí on vam poder descobrir un impressionant prat nevat amb flors de Safrà que sobresurtien de la neu amb les muntanyes nevades al fons. És una imatge que no et deixa indiferent i que segur recordaré tota la vida. Impressiona aquella immensitat de prat desprès de caminar per un estret sender, tot ple de neu, amb flors de colors arrosats (el safrà) treient el cap per sobre la neu mentre que al fons presideix una gran muntanya nevada que fa d’aquest paratge un indret únic.

La ruta no es fa pesada però cal anar ben calçat i amb ampolles d’aigua degut a que durant el trajecte no hi ha fonts d’aigua.

La tornada es fa molt ràpida sobretot pel fet que és tot baixada però cal estar atents a la primera part del descens ja que és una pista plena de roques i amb un pendent pronunciat.

A continuació, us comparteixo algunes fotografies realitzades durant aquest trajecte.

El Prat de Cadí​

El prat de Cadí és un extens prat situat a 1.826 m d’altitud, on sota les muralles formades per la cara nord del Cadí podem trobar un imnens espai de pau i tranquil·litat.

Les activitats

Existeixen moltes activitats de lleure que es poden realitzar en el Parc Natural del Cadí-Moixeró, com per exemple: passejades a peu o a cavall amb itineraris geològics, botànics, faunístics i culturals, així com cicloturisme, btt i observació i fotografia de la fauna. 

El material

Roba i botes de trekking, jaqueta, aigua i una mica de menjar per la ruta, com fruïts secs, fruita, alguna barreta o entrepà. Crema solar, ulleres, mitjons de recanvi i gorro.

Algunes pàgines web d'interès

Els allotjaments

El Parc ha recollit en una guia els serveis turístics que hi ha als municipis que l’integre. La guia està disponible en el següent enllaç:

Contacte i més informació sobre el parc​

Aquest lloc utilitzacookies per a que vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les mencionades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, premi l'enllac per a obtenir més informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies