La idea

La idea d’aquest projecte neix en l’acte de lliurament de premis del Dia de la Seu Vella 2017 organitzats per l’Associació Amics de la Seu Vella de Lleida.

El seu President, el Sr. Joan Ramon Gonzalez, va convidar les persones que estimen la Seu Vella a contribuir amb el seu granet de sorra en la promoció del Turó en el marc en l’any Europeu del Patrimoni Cultural i la candidatura a patrimoni de la humanitat.

En aquest sentit, tot i que en els meus comptes socials venia publicant regularment fotografies del Turó vaig pensar que havia de col·laborar amb un projecte diferent. Al compartir la idea amb la meva família, el projecte es començà a dibuixar. La meva filla mitjana em va fer veure que no només era important que la Seu Vella fos magnífica sinó que lo principal era la seva relació amb els lleidatans. En aquest sentit, em va proposar que ella volia ser part d’aquest projecte en el què explicaria com ella vivia la Seu. 

Amb aquesta idea, fa gairebé un any, començà aquest projecte fotogràfic comú titulat “La Seu Vella vista des dels ulls d’una adolescent” s’acaba materialitzant en el post eloysarrat.com/seuvellaadolescent i en el nou compte d’instagram @seuvellalleida. En ells, la Iris, de 14 anys, ajudada per 59 fotografies realitzades al llarg de tot un any, narra en primera persona la seva vivència i relació amb la Seu Vella i el Turó, eixos conductors d’aquest projecte.

Els objectius

La trista història de la Seu Vella de Lleida, en relació amb els militars, va fer que durant molts anys aquest conjunt hagi viscut d’esquena a la ciutadania. Amb el retorn de la Seu Vella a la societat civil i la gran tasca realitzada per associacions, entitats i persones implicades, poc a poc el conjunt s’ha anat dignificant i integrant en la vida quotidiana dels lleidatans.

D’una banda, el projecte fotogràfic “La Seu Vella vista des dels ulls d’una adolescent” pretén comprendre la bellesa de la Seu Vella i el seu conjunt des de la mirada dels adolescents representats en primera persona per la Iris.

D’altra banda, el projecte cerca millorar la sempre complicada relació pare-adolescent mitjançant un repte comú en què el treball en equip és imprescindible i apropa la realitat del mon de l’adolescent a l’adult i a la inversa.

L’autor

Lleidatà nadiu, enamorat del seu entorn, comparteix mitjançant les xarxes socials la seva visió sobre la bellesa dels racons i de la natura que l’envolta així com de la seva gent, de la cultura i les tradicions.

En l’actualitat, realitza publicacions periòdiques en els següents perfils socials:

Els resultats

En aquesta fase inicial, es fa difícil avaluar l’impacte que pot tenir l’entrada del bloc i el nou compte d’instagram @seuvellalleida. Tot i això, en el poc temps que el compte és públic ha assolit més de 165 seguidors amb un promig de 58 “m’agrada” a les darreres fotografies. A aquestes interaccions se li han de sumar les que aconsegueixen les fotografies relacionades amb aquest projecte que es publiquen en els altres comptes socials de l’autor.

Des de la recent creació del compte d’instagram @seuvellalleida i de la publicació de les fotografies d’aquest projecte, s’han continuat les publicacions, de forma periòdica amb fotografies pròpies i inèdites del Turó de la Seu Vella, de les activitats que s’hi realitzen i/o de la relació amb la ciutadania.

A part dels perfils propis de les xarxes socials de l’autor, periòdicament altres portals, galeries i comptes socials fan resó de les seves fotografies fent-ne redifusió. En concret, des de fa gairebé dos anys, cada setmana la pàgina oficial de turisme català @catalunyaexperience selecciona una o més de les seves fotografies per a la publicació setmanal i fins i tot ha realitzat alguna publicació específica amb les seves fotografies del territori. Així mateix, el Patronat de Promoció Turística de la Diputació de Lleida (Ara Lleida), l’Ajuntament de Lleida, el Patronat de Turisme de l’Ajuntament de Lleida, el Consell Comarcal del Segrià i altres institucions i galeries d’Internet publiquen les seves fotografies del territori.

La imatge que millor il·lustra aquest projecte va ser premiada amb el premi del millor cartell del Dia de la Seu Vella 2018 organitzat per l’Associació Amics de la Seu Vella. En l’obra titulada “Mirada màgica” , hom pot veure la mirada màgica de la Iris a la Seu Vella. Aquest cartell, és la darrera imatge d’aquest document i va ser dissenyat per Eloy Sarrat i Lupe Ribot.

Els agraïments

El principal col·laborador d’aquest projecte ha estat, com no podia ser d’altra forma, la meva filla mitjana, Iris Sarrat Módol, qui ha inspirat les fotografies, m’ha acompanyat durant l’execució d’aquest projecte i ha aportat el verdader contingut del treball amb la seva visió.

Dedico aquest projecte a la meva família la qual m’ha permès disposar del temps suficient per a realitzar les fotografies i preparar aquest projecte.

També vull agrair la direcció de l’Associació Amics de la Seu Vella pel seu suport en aquest projecte.

La protagonista

 
 Que puc dir de la Iris, la meva filla?

És la segona de tres germans i ja des de petiteta es veia que seria especial.

Sempre recordaré un dia quan tenia 1 any, la directora de l’escola bressol on anava em va dir que tindríem una adolescent complicada i amb caràcter. Quantes vegades m’enrecordo d’aquelles paraules de l’Àngels, no ens la vàrem creure, però ara que té 14 anys veig que no es va equivocar gens ni mica.

De petita, quan les nenes ballaven ella feia judo i ara amb 14 anys fa boxa i kick-boxing. Darrera d’una cara dolça s’amaga una noia amb caràcter fort però sensible que no vol mostrar les seves debilitats.

Amb un sentiment molt marcat de la justícia, del que ella creu que és just, defensa a mort qualsevol causa que creu injusta. No suporta el racisme, té molts amics de diferents races i colors, jo li dic moltes vegades que el seu lloc estarà en una ONG, ajudant les persones desfavorides. No admet les persones falses, és una persona molt directa. Per això, si li demanes l’opinió d’alguna cosa no esperis que sigui gaire diplomàtica, dirà el que pensa sense filtres.

Els seus amics juguen un paper molt important en la seva vida, els escoltarà i ajudarà per sobre de tot, en qualsevol moment, tant si li demanen ajuda com si no.

Una adolescent que es fa estimar quan vol i per qui vol.”

Text escrit per Silvia Módol del Pozo, mare

La Iris, la meva neboda, que des que era ben petita, jo sabia que no passaria pel camí de la vida sense deixar una bona emprenta.

  • Dolça, amb qui vol i quan a ella li ve de gust, sempre amb la seva personalitat fins i tot per deixar-nos veure totes les coses bones que porta dins seu.
  • Neguitosa, sabent quin camí escollir, passi el que passi i amb determinació.
  • Fidel, als seus amics, i als que saben estimar-la tal com ella és.
  • Amb un caràcter fort, que sembla que res la pugui fer trontollar, però els que la coneixem bé, sabem que al mateix temps és delicada com una flor. Em recorda aquells caramelets que són molt durs per fora i fins que no els hi fas una queixalada no descobreixes que el seu interior és tou i es desfà a la boca.

Així és la meva neboda Iris per a mi. Dura i tendra al mateix temps, forta i dèbil alhora, però sempre amb un gran cor que la fa especial i diferent.

Text escrit per “Sonia Sarrat Grasa”, tieta.

Sobre les publicacions

Sota cadascuna de les següents imatges realitzades pel meu pare, narro en primera persona els sentiments i emocions que he viscut durant el transcurs d’aquest projecte.

Desitjo que us agradi 😉

Iris Sarrat Módol

 

Relació de publicacions

Enllaç publicació Instagramhttps://www.instagram.com/p/BpFhEuZAsek/

Descripció:

“Avui fa molt fred, el blanc de les muntanyes em recorda els meus ulls plorosos amb l’emoció que vaig sentir el primer cop que vaig veure la Seu Vella. Això va passar quan tenia uns 5 anys, em portava la meva família i de sobte vaig mirar aquell meravellós castell, mai abans havia descobert que la ciutat on vivia hi havien coses tant boniques que farien molt de goig al veure-les.”

Enllaç publicació Instagramhttps://www.instagram.com/p/BpFhPttAAcU/

Descripció:

“Aquesta calorosa tarda d’estiu, al tornar de la platja, el meu pare ha parat el cotxe per ensenyar-nos aquest magnífic paisatge. Al baixar del cotxe em quedo mirant aquella posta de sol fins que el sol s’amaga.

Em va semblar una experiència única, ja que quan dins la ciutat no m’havia fixat en la bellesa que tenen les postes de sol. A partir d’aquell dia vaig demanar el meu pare de tornar-hi cada dia, durant pràcticament una setmana sencera. Vaig descobrir que les postes em transmetien molta pau. Totes les postes van ser diferents, cadascuna tenia quelcom únic, però totes elles tenien alguna cosa en comú, la mirada observadora de la nostra Seu Vella.”

Enllaç publicació Instagramhttps://www.instagram.com/p/BpFhTzBAk0v/

Descripció:

“Avui ha estat un dia esgotador, tenia ganes d’anar a casa a dormir perquè estava molt cansada. Abans, però, mon pare va dir que volia anar a un lloc a veure de lluny la Seu Vella perquè volia fer unes fotos.

Tot i com passa sempre amb ell, aquell moment es va acabar convertint en una bona estona, però a diferència d’altres dies, aquest cop no va ser pas perquè ell no hagués acabat sinó perquè jo em volia quedar mirant-la i mirant-la, era preciosa, estava tant il·luminada que semblava una estrella més al cel il·luminant la ciutat i a tots nosaltres.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFh1e1gEkF/

Descripció:

“Mai abans m’havia fixat en el moviment de la lluna ja que sempre em quedo adormida.

En aquesta nit força fosca, com si fos un miracle, va aparèixer una lluna gegant just en el punt on el meu pare em va dir que apareixeria.

En uns pocs minuts, la lluna va anar pujant tal i com ho fa un globus d’aquells que tenen gas. No em podia creure la velocitat a la que la lluna es movia, en poc més d’uns 10 minuts vam passar d’estar esperant veure la sortida de la lluna a que la lluna marxés per sobre la torre. A mida que pujava la lluna la veia més i més petita però a la vegada més lluent.

Mentrestant el meu pare plegava els seus trastos, pensava lo cert que és la frase que diuen “el temps passa volant quan fas el que t’agrada”. Ara mateix m’he adonat que no és només fent el que t’agrada sinó també mirant el que t’omple”.

Aclariment:

Aquesta publicació conté un vídeo time-lapse del moviment de la lluna respecte la Seu Vella de Lleida. Davant el fet de no poder incloure el vídeo en aquest suport, s’ha publicat una imatge composada que representa aquest vídeo. En l’enllaç del peu d’aquesta fotografia es troba la publicació original del time-lapse.

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFh78NA5Im/

Descripció:

“Fa dies que el meu pare me’n parla i avui sembla que ha arribat el dia. Em diu que avui és un dia molt i molt especial i que he deixar de fer tot el que tingui que fer perquè hi ha una cosa molt especial a veure i de la qual difícilment podré tornar a gaudir-ne. Hem d’estar en un lloc concret que han calculat en una hora determinada. Se’m fa difícil entendre res, però la meva curiositat em pot i espero amb impaciència aquest moment i veure que és el que passarà.

Avui, eclipsi de lluna, amb el meu tiet Ruben, hem anat amb el seu telescopi a un descampat de l’horta de Lleida. Allí, el Ruben s’ha tirat gairebé una hora muntant el seu telescopi, no tenia ni idea que fos tant gran i complicat. Desprès ell i el meu pare han connectat la seva càmera al telescopi. Tot i que creia que s’havien equivocat perquè la càmera justament mirava en direcció contraria a la Seu, realment podia veure la Seu en la pantalla de la càmera. Tant lluny però a la vegada tant aprop, que estrany se’m feia. Vam esperar i esperar fins que vam veure la lluna sortir i es va col·locar just al darrera de la Seu.

Realment, ha estat un espectacle únic que crec que recordaré tota la vida.

La Seu i la lluna, dues coses que juntes complementen una imatge ben diferent a les demes, perquè amb elles pots imaginar moltes coses, sembla des d’una corona i un cabell fins a una bola màgica d’un mag i el pal on l’aguanta. De vegades penso que en aquesta vida fan falta poques coses per obrir els ulls i veure coses meravelloses que tenim al nostre voltant, només es necessita una mica d’imaginació i treball.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFh78NA5Im/

Descripció:

“Fa dies que el meu pare me’n parla i avui sembla que ha arribat el dia. Em diu que avui és un dia molt i molt especial i que he deixar de fer tot el que tingui que fer perquè hi ha una cosa molt especial a veure i de la qual difícilment podré tornar a gaudir-ne. Hem d’estar en un lloc concret que han calculat en una hora determinada. Se’m fa difícil entendre res, però la meva curiositat em pot i espero amb impaciència aquest moment i veure que és el que passarà.

Avui, eclipsi de lluna, amb el meu tiet Ruben, hem anat amb el seu telescopi a un descampat de l’horta de Lleida. Allí, el Ruben s’ha tirat gairebé una hora muntant el seu telescopi, no tenia ni idea que fos tant gran i complicat. Desprès ell i el meu pare han connectat la seva càmera al telescopi. Tot i que creia que s’havien equivocat perquè la càmera justament mirava en direcció contraria a la Seu, realment podia veure la Seu en la pantalla de la càmera. Tant lluny però a la vegada tant aprop, que estrany se’m feia. Vam esperar i esperar fins que vam veure la lluna sortir i es va col·locar just al darrera de la Seu.

Realment, ha estat un espectacle únic que crec que recordaré tota la vida.

La Seu i la lluna, dues coses que juntes complementen una imatge ben diferent a les demes, perquè amb elles pots imaginar moltes coses, sembla des d’una corona i un cabell fins a una bola màgica d’un mag i el pal on l’aguanta. De vegades penso que en aquesta vida fan falta poques coses per obrir els ulls i veure coses meravelloses que tenim al nostre voltant, només es necessita una mica d’imaginació i treball.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFibv0AfJm/

Descripció:

“En aquesta fotografia hi surto jo, estava observant la Seu en mig d’aquell camp d’espígol a l’horta de Lleida, era una experiència super bonica, mirar la Seu i alhora olorar aquelles fragàncies, em vaig quedar captivada i el meu pare va aprofitar per fer-me la foto. Allò ja no eren els xampús que em ficava de la flor, estava en mig de les flors! no em van importar els mosquits que hi havien per allí, diuen que quan veus alguna que t’agrada o fas alguna cosa que t’agrada les coses dolentes desapareixen i deixen d’ importar, no es així?”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFjIAagMrU/

Descripció:

“Un dia vaig demanar al meu pare que m’acompanyés per fer-me algunes fotos de postureig per compartir amb els meus amics. Vam triar la zona de la Bordeta. Hi vam anar una mica tard, una mica abans de posar-se el sol i se’ns va passar el temps entre foto i foto quan va començar a caure la nit. Tornàvem cap al cotxe i vam passar pel costat d’uns grafits. A l’aixecar el cap vam veure una cosa que brillava molt, no ens va estranyar pas que fos la seu, ja que es una de les poques coses de Lleida que brilla per sempre i mai es cansa de fer-ho.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFjY1pgmhS/

Descripció:

“El meu germà petit volia anar a un parc i els meus pares, per canviar, van triar aquest. Vam anar-hi tots menys el meu germà gran, havia d’acabar els deures. Jo vaig aprofitar per gronxar-me una mica recordant quan era petita. Mentre em gronxava mirava la Seu, volia gronxar-me més i més fort, per passar per sobre d’ella. A l’acabar, vaig pensar en lo meravellós que havia estat gronxar-me allí mirant la Seu. M’havia imaginat que volava per sobre, que estava allí, a dalt de tot, que hi havia un parc idèntic al què estava, seria únic, oi?”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFjur_gJKx/

Descripció:

“Avui estic trista perquè he suspès matemàtiques, m’esforço però no m’entren. Suposo que per animar-me, el meu pare m’ha fet que l’acompanyés a la teulada de la casa.

Fins aquest moment, no havia estat mai aquí i al mirar cap a baix m’ha agafat por. M’ha fet assentar-me i m’ha demanat que aixequés els ulls i em quedés mirant l’horitzó.

Poc a poc la llum del dia s’anava fonent i com si d’un miracle es tractés, va anar transformant-se en una preciosa posta de sol que m’he quedat una bona estona contemplant.

Mirar la silueta de la Seu i pensar en les postes de sol que ella haurà viscut em fa relativitzar aquests moments angoixants de quan les notes no t’acompanyen i m’ha ajudat a relaxar-me una mica i pensar que tot en aquest mon és relatiu.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFjyMbgnAO/

Descripció:

A l’aixecar-me avui ja he vist que avui seria un dia que plouria, en el que els núvols anaven i venien i cada cop eren més foscos, quina una n’estaven preparant. El sol, lluitava per mantenir-se viu i visible i deixava anar els seus llargs braços entre els foradets que hi havia en els núvols.

Aquest espectacle visual em recorda el meu jo interior, tal i com diuen que soc. Llums i ombres, contrast, explosió, fermesa incerta, …

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFj6AhA8ud/

Descripció:

“Avui el meu pare m’ha convençut per mirar com es mouen els estels. Hem estat més de dues hores mirant la pantalla de la càmera i veient com poc a poc els estels s’anaven movent. Les estrelles són precioses, sense exagerar, m’hi quedaria nit i nit mirant-les.

Quan a l’endemà el meu pare em va ensenyar el resultat final de la fotografia no em podia creure el que estava veient. Sembla una carrera, estel·lar, de caragols

La veritat és que al mirar el cel durant la nit no vaig saber apreciar el moviment que feien els estels (bé, la terra en relació dels estels m’aclareix el meu pare). Com pot ser que aquest espectacle estigui passant cada nit sobre els nostres caps i ni tant sol en siguem conscients?

El meu pare m’explica que degut a la contaminació lumínica de les ciutats no sempre es pot veure però si esperem a una nit prou fosca i anem a un lloc poc il·luminat si que és possible poder contemplar aquest espectacle de la natura.

I jo penso, la Seu Vella també contempla aquest espectacle des del lloc privilegiat que ocupa a la ciutat?”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFj-8bg_HD/

Descripció:

“Els cargols de Lleida, un mite, no creieu? Avui és un bon dia per sortir a passejar, veure les coses boniques que ens ofereix Lleida, els cargols, el riu, la Seu. Però ves per on, tot i haver passat infinitat de vegades pel davant, no m’havia fixat mai que en el cargol on em pujava quan era petita com si d’un cavall es tractés, també s’hi pujava la Seu amb la seva grandària i el seu pes. Que ràpid passa el temps…”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFl2IEAM7_/

Descripció:

“Avui ha tornat la boira com l’au migratòria que cada any torna al seu lloc. Quan estem al mig de l’hivern, amb aquell fred, i la boira que m’entra fins a dins dels meus ossos l’odio però quan fa un temps que ja no la veig, la trobo a faltar. Ja sé, direu que no m’aclareixo, sincerament crec que a mi m’agrada la boira ja que Lleida no seria el mateix sense ella, la que sempre ens acompanya a l’hivern, que saps que quan surtis de casa ella sempre t’estarà esperant i t’acompanyarà.

I jo penso, que deu pensar la Seu Vella quan al seu peu no pot veure la ciutat i els seus habitants?”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFmu6PArcL/

Descripció:

“Avui ha estat un dia molt esgotador. Tornant a casa amb la família, cansada em sento uns minuts als bancs de la passarel·la per la què passo cada dia. Inconscientment, el meu cap es gira i busca la Seu. No puc treure la mirada d’ella, sembla que em tingui atrapada.

M’encanten les festes de Nadal! La ciutat s’engalana de llums i colors, es viu la festa i el goig per tot arreu, ens retrobem en llargs àpats amb la família i juguem a jocs de taula (m’agrada molt guanyar i no sempre entenen que faci trampes per aconseguir-ho), puc veure la cavalcada dels reis mags i recollir un munt de caramels per desprès fer-me un tip de menjar-ne 😉

I lo millor de tot, no he d’anar a l’insti.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFmynsg12W/

Descripció:

“Avui m’ha sorprès veure la Seu il·luminada de blau. Se m’ha fet molt estrany, gairebé era irreconeixible. He preguntat al meu pare i m’ha explicat que l’han il·luminat de blau perquè és el dia mundial de la diabetis. Mentre l’observava per intentar familiaritzar-me amb ella, vaig pensar que seria divertit que cada dia canviés de color per recordar-nos a tots les problemàtiques i injustícies d’aquest mon.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFnELAgJuj/

Descripció:

“Avui, primer dia d’estiu ha fet molta calor. En una de les meves neures, m’ha donat per sortir a córrer per la canalització del riu i tot i que a mi no m’ha agradat la idea, el meu pare m’ha volgut acompanyar amb la seva càmera.

A la poca estona d’estar corrent, ja no podia mes i em sentia deshidratada. Com si fos un gran imant, vaig cap a la font confiant que sortirà aigua.

Desprès de beure, el meu pare es va quedar allí mirant-me a mi, a la font i a la Seu Vella, crec que havia decidit fer una foto. Jo no volia sortir a la foto, estava tota suada, així que no el vaig deixar i ell, una mica enfadat amb mi, va fer la foto sense mi. Quan a casa em va ensenyar com va sortir la foto, la veritat es que em va agradant molt i vaig pensar en com li hauria sortit si li hagués deixat que me la fes a mi també!”

Observacions:

Fotografia guanyadora del concurs fotogràfic 2017 organitzat per l’Associació Amics de la Seu Vella de Lleida.

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFnH0NAKIR/

Descripció:

“De tant en tant, el meu pare fa unes fotos amb ratlles de colors i quan li pregunto que són aquelles ratlles em diu que són les llums dels cotxes. Un dels cops, encuriosida, li demano que m’ho ensenyi perquè no m’ho acabo de creure i ell organitza el que em va dir una sortida de fotografia nocturna.

Aquí estem, acabat de ploure, al pont vell i amb la càmera ficada al trespeus esperant que el semàfor canviï de color per tal que passin els cotxes i, segons el meu pare, poder capturar les seves llums.

Mentrestant pensava quan divertit podia ser per la Seu veure passar cotxes amunt i avall per la ciutat tota la nit, cadascun diferent, uns amb música reggeton, com la que m’agrada, els altres amb música disco, ….

I jo penso, en tantes personalitats diferents com hi ha al mon, tants tipus de persones diferents, més bons, més dolents, a uns els agrada una cosa, als altres tot el contrari, però al cap i la fi, tots som persones iguals que naixem i morim i ens mereixen el respecte de tothom.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFnvrCgvwz/

Descripció:

“És tard, el dia s’acaba, i anem a donar un tomb pel riu per relaxar-nos una mica. Com em molesten els mosquits decidim pujar al pont i a l’aixecar els ulls, guau, aquesta imatge em sorprèn.

Noto l’escalfor del sol a la cara i confio que tot es quedarà així, però poc a poc la llum del sol deixa d’il·luminar la meva cara a l’hora que la Seu brilla cada cop més i es fa de nit.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFn2_oAjmM/

Descripció:

“Desprès d’un acte al què vam anar a la Llotja, ens van convidar a fer un pica-pica a la terrassa.

Era el primer cop que hi pujàvem i em vaig quedar impressionada de la vista que es podia veure des d’allí, però el que més em va impressionar eren el reflexes que es podien veure sobre les taules rodones de vidre.

De vegades, els meus pares i jo tenim visions diferents de la realitat. He arribat a pensar que em costa distingir aquesta realitat que ells veuen tant clara però ara penso que de vegades veig les coses des d’un angle diferent, però veient la Seu al revés sobre el vidre, ara penso que potser les veig com un reflex de la realitat sobre un vidre transparent i invisible.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFoFXtggx4/

Descripció:

“Estem a punt d’entrar a veure un espectacle al Palau de Congressos i en l’espera aprofitem per gaudir d’aquest altre espectacle de llum que s’estava produint i en el que novament la Seu Vella tornava a tenir el seu propi protagonisme.

Estic començant a pensar que potser tenen raó els que diuen que estiguis on estiguis de Lleida pots veure la Seu.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFoM9-AStx/

Descripció:

“Els cavalls m’agraden molt perquè són uns animals molt nobles. Quan passo per aquest lloc, recordo quan alguns cops anava amb la família a una hípica i pujava als ponis que tenien.

Fa poc els meus pares van anar a Pisa i al tornar em van ensenyar una foto d’aquelles típiques que surten aguantant la torre de Pisa. Jo estava una mica enfadada i el meu pare em va explicar que a Lleida també podem fer aquest tipus d’efectes visuals i em va portar a veure l’escultura dels cavalls que tants cops havia vist quan anava a veure els meus amics de Pardinyes. Em va fer acotxar fins que vaig riure al veure que el cavall volia menjar-se un bosinet de torre, que faríem a Lleida si aquest cavall aconseguís menjar-se o emportar-se la torre?”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFoXElAdCp/

Descripció:

“Tot i que he passat molts cops pel carrer Major i la plaça Sant Joan de Lleida, no m’havia fixat mai en aquesta parella de simpàtics personatges fins que el meu pare em va ensenyar un punt on es pot veure com un li diu a l’altre “Mira, Jordi, que n’és de maca la nostra Seu.

Ara, quan camino pel carrer intento no agafar tant el mòbil i fixar-me en les petites coses que tinc al meu voltant.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFoq3YAj6f/

Descripció:

“Estic desitjant que arribin els Nadals i, entre moltes altres coses, poder anar a patinar a la pista de gel.

A Lleida no hi neva gairebé mai, amb lo divertit que és, aix… De petita, cada cop que anava a la pista de gel, tot i caure tota l’estona, m’ho passava pipa! Ara que soc una mica més gran domino una mica més i aguanto bastant, suposo que perquè vam estar una setmana esquiant amb el cole i patinar s’assembla una mica a esquiar.

Ara acostumo a anar algunes tardes amb les amigues i ens ho passem pipa però quan aixeco el cap penso que qui realment s’ho deu passar d’allò més divertit és la Seu que des d’allí a dalt és una espectadora privilegiada.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFo4cYAKMo/

Descripció:

“Edificis i més edificis, així veia Lleida, sincerament a mi tants edificis m’estressen. Encara que ell es pensa que no me l’escolto massa, el meu pare sempre em diu que s’ha de buscar la part positiva de les coses, sobretot de les que menys ens agraden.

Quina cosa positiva podia treure d’aquests edificis alts que no m’agraden? Com a resultat d’aquesta pregunta, un dia el meu pare em va portar a la terrassa d’un d’aquests edificis. A l’arribar a dalt i alçar la vista vaig poder veure la Seu Vella, llunyana però alhora propera, podia veure detalls en els què mai m’havia fixat i hi vaig reconèixer molts dels llocs on havia estat abans.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFpHfZgMaW/

Descripció:

“Al pujar al turó de la Seu amb els meus amics em vaig adonar que la torre de la Seu es trobava dintre d’un marc de fotos.

Em va sorprendre tant que quan vaig arribar a casa vaig fer pujar, càmera en ma, a mon pare per ensenyar-li el que havia descobert i del que sí o sí havia de fer una foto.

A l’arribar, em va dir si també havia vist el lleó i em va explicar que es diu la porta del Lleó i que a la Seu li havien explicat que va ser construïda l’any 1826 en el pany de muralla que uneix la Llengua de Serp amb la Punta de Diamant. M’ho vaig apuntat tot en el mòbil, no volia perdre un sol detall d’aquest descobriment.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFpRoGAWBw/

Descripció:

“El meu pare m’ha preguntat si algun dia havia vist la Seu Vella envoltada de palmeres. Quan li he dit que a Lleida no hi havia palmeres m’ha reptat, com si fos un joc, a trobar les palmeres que envolten la torre.

Desprès d’una bona estona jugant a fred i calent, hem arribat a l’únic punt des del que ho pots veure. Ha estat sorprenent, pensava que nomes hi havien palmeres a la platja i al veure-les m’ha sobrevingut la mateixa tranquil·litat que tinc quan m’agito a la sorra de la platja. Recordant quan ens van explicar que on és la Seu abans hi havia mar, veient aquestes palmeres m’he imaginat relaxada sobre la sorra del mar mirant com es mouen les ones.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFp4i1A1lV/

Descripció:

“Avui és lluna plena i hem pujat al turó per veure la lluna però ens hem trobat amb aquest espectacle de llums.

Des de la Llengua de Serp, puc veure els llamps que il·luminen el cel. M’agrada veure el seu resplendor junt al resplendor de la Seu i de la ciutat.

Quan de vegades parlem de mi i del meu caràcter, el meu pare sempre em recorda aquesta fotografia en la què diu que m’hi veu reflectida. Sempre parla de la bellesa de la torre i del seu contrast amb de la fortalesa i explosivitat dels llamps que, més d’hora o més tard acaben desapareixent.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFqGj0gCg0/

Descripció:

“Estem prenent un refresc al turó, mentre esperem que s’amagui el sol. Estic nerviosa, no sé ben bé per on marxarà avui i tampoc em puc imaginar de quins colors serà el cel.

Al fons veig el baluard de l’Assumpció i automàticament m’imagino els soldats dins vigilant la ciutat dels seus enemics. Per un moment, m’imagino que soc allí, en plena guerra, però no m’agrada i llavors penso en el difícil que em seria estar allí pal plantada tots els dies, només faria que contemplar el paisatge amb la Punta de Montmaneu al fons, i menjar i menjar tota l’estona.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFqJnYAIeg/

Descripció:

“He quedat amb unes amigues i hem aprofitat per anar a la Seu a passar una estona i fer-nos unes fotos amb el meu pare.

Hi ha racons en els què sembla que puguis tocar els núvols i sentir com si volessis. Seria fantàstic poder volar com un ocell més amb la llibertat d’anar per on t’apeteixi sense donar explicacions a ningú.

I sabeu que? També podria deixar anar, sobre els meus enemics, com si fossin petites bombes, alguna d’aquelles caquetes tant poc gracioses que algun cop ens ha caigut a sobre quan passegem pel carrer.“

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFqNTFg-VJ/

Descripció:

“Encara que no m’agrada ensenyar com soc, aquesta imatge crec que em defineix força bé. Acostumo a viure en el meu mon però sense perdre de vista el que m’envolta. Intento transmetre fredor, sempre rebotada amb tot i amb tothom, fent veure que les coses m’importen poc, que tot em va gran i que tot em queda tot però el cert és que m’agrada observar la realitat i endinsar-me en ella.

Al turó em sento lliure, puc observar la ciutat sense ser vista i sense que ningú pugui endevinar el que sento.

De vegades penso que la boira de Lleida la fa la Seu, quan està cansada que tothom la miri i vol fer-se invisible per un temps.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFqi8NA-LI/

Descripció:

“Les cadenes i els candaus sempre m’han esgarrifat molt perquè penso amb la presó i coses semblants i no m’agrada gens aquesta sensació.

M’agrada estar aprop del que estimo que no em separin mai.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFqvJbgNAq/

Descripció:

“Al passar el pont de les cadenes, el meu pare em va parar i em va fer girar la vista cap on eren les cadenes. Allí, no massa gran, es trobava aquesta flor. La qüestió és que aquest tipus de flor em sonava i per això vaig preguntar el meu pare. Ell em va explicar que era una representació de la flor de Lis i que era un dels símbols de Lleida.

Des de llavors, cada cop que veu aquest símbol en algun lloc de Lleida em recorda aquesta fotografia.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFq8VqAprA/

Descripció:

“Desprès d’uns dies de molt fred i boira, avui sembla que entra el sol per la finestra de la meva habitació. No em vull aixecar, estic pensativa, estic preocupada per la meva pre-avaluació.

De sobre, entra el meu pare a l’habitació acompanyat del meu germà petit i em diu que m’aixequi, que hem d’aprofitar que avui ha sortit el sol. Amb el temps just de menjar alguna cosa, i encara mig adormida marxem a passejar una estona al turó.

Des de la porta del castell, el meu pare ens explica que passem pel Baluard de la Mitja Lluna. No m’havia fixat mai en aquesta porta que sembla de conte, com aquells sota els quals hi ha canals d’aigua que envolten els castells o les fortificacions i que estan plens de cocodrils però en aquest no hi ha aigua.

Enllaç publicació Instagram: https://www.instagram.com/p/BpFscfzA2jf/

Descripció:

“I aquesta imatge, no us recorda a la sorra de platja? Al meu pensament, ara mateix em veig estirada a la platja amb el sol acariciant el meu cos i penso, potser si que aquesta sorra realment és sorra de mar com ens van explicar a la Seu Vella. Us imagineu Lleida amb platja i la Seu Vella fent de vigilant?”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFsvmogDFS/

Descripció:

“I és que cada dia que pujo al castell, veig coses que no havia vist mai.

Desprès d’un dinar d’aniversari, al què vam anar en un pis de la falda del turó, pugem amb els meus germans al Castell, em vull fer algunes fotos per penjar-les al meu Insta.

No recordava haver passat mai per allí, tot em sorprèn, estic intrigada amb el que anem trobant fins que ens plantem davant d’un túnel, el Túnel del Baluard de Louvigny segons el meu pare. Em fa molta por passar pels túnels, penso que sortirà algú pel darrere fent-me un bon ensurt, o que sortirà un monstre ensangrentat que el veus un moment, desapareix i després te’ls trobes davant teu.

Però no, aquest túnel està força il·luminat i net i a mida que pujàvem amb la família m’anava calmant i pensava en els persones que haurien pujat abans que jo.”

Enllaç publicació Instagram: https://www.instagram.com/p/BpFtSmzA_De/

Descripció:

“Odio quan plou, em fica de molt mal humor sentir com les gotes cauen sobre el teu cap i no pots fer res més que quedar-te dintre d’algun edifici.

L’únic que m’agrada de la pluja és l’olor que deixa que l’aire i, els colors i els reflexes que es dibuixen al terra.

El darrer any m’he fixat que a Lleida, tenim la sort que, desprès d’una forta pluja pots trobar la Seu en molts racons. I quan miro aquesta imatge que vam fer una nit que el meu pare em va portar expressament a veure els reflexes de la Seu, jo penso, que hi ha millor que una Seu Vella?”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFuQeWgmRl/

Descripció:

“Hem anat a passar el dia a la Seu amb els meus pares i germans.

La Seu és un lloc de trobada, allí s’hi poden fer moltíssimes coses, jugar, ballar i fins i tot fer el que fa mon germà petit fa en aquesta foto amb el patinet.

Personalment, no suporto veure’l amb el patinet, em fica amb els pels de punta ja que em recorda a quan de petita em vaig fer molt molt mal amb un patinet, no són el meu fort.

Els subtils rajos de sol que deixen passar els arbres i que es veuen sobre el meu germà em fan imaginar que soc jo, en un escenari ple de focus de llums que m’il·luminen mentre faig uns balls la gent em mira i admira.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFuXGNAhnd/

Descripció:

“Sempre la miro de lluny quan és de nit, però avui estic ben aprop!

És una nit fosca i els núvols no de pluja no permeten les estrelles brillar. En canvi, la Seu sembla tenir llum pròpia amb la què il·lumina la ciutat com si fos una bonica farola.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFu3j3AGMt/

Descripció:

“Passejant per l’exterior de la Seu, m’aturo davant aquestes columnes que hi ha sobre meu i penso “m’agrada el que veig”. Cercles, columnes, triangles, polígons, arcs i multitud de formes i detalls. Realment, així em veig jo, una mica de tot, sense acabar d’aclarir-me en aquest mon.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFu7vJAGXA/

Descripció:

“En la visita ens expliquen que aquesta és la Porta dels Fillols, obra mestra de l’escola romànica de Lleida. Ens diuen que la seva decoració supera en perfecció la de les guixeries islàmiques i que la seva influència arribà fins a València (Porta del Palau o de Lleida, de la catedral de València) i fins a Úbeda (Jaén). Jo fins ara això ho veia com a pedres i ja està però desprès de les explicacions que ens han fet he vist que no només són pedres. Ara que m’hi fixo millor, aquests arcs semblen com quan la meva padrina fa ganxet i puntilla, i a més a més cada tros és diferent de l’altre. Us fixeu en aquestes coses quan mireu les portes?”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFu_LUgcTV/

Descripció:

“M’encanten les portes, serà perquè no saps mai que hi ha al darrera?

Mentrestant el meu pare es prepara per fer una foto, em fa fixar en els detalls de la porta. La meva curiositat em pot més que els detalls i intento obrir-la però la porta està tancada.

Encara amb el pom a la mà, em pregunto perquè el pom té aquesta forma i la meva imaginació m’explica que per la similitud amb l’esveltesa de la Seu Vella.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFvEp8guCG/

Descripció:

“De vegades penso que la Seu Vella és un laberint perquè cada cop que hi vas descobreixes nous racons que et sorprenen.

Des d’aquest lloc on em trobo, puc veure que hi ha més o menys la mateixa distància de costat a costat que des d’on soc fins aquella petita porta que tinc al davant. Només comparant la mida d’aquesta porta amb les columnes us puc explicar lo majestuosa que és aquesta sala.

Una de les coses que més em criden l’atenció és la llum de l’interior ja que totes les esglésies que he vist són fosques, grises i tristes.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFvYvoA7-k/

Descripció:

“En la capella de Requesens, que és de l’època de Bartomeu Robió, veig que els vitralls són diferents de les altres capelles. Això m’ajuda a entendre que la Seu no es va fer tota de cop, sinó que poc a poc es van anar fent aquestes capelles. “

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFvioyATF0/

Descripció:

“En la capella de Sant Tomàs m’expliquen que això és l’Agnus Dei, tot i que jo només veig una mena d’ovella amb dos Àngels.  I sabeu que pensava mentrestant m’ho explicaven? Doncs recordava quan de petita em costava dormir i els meus pares i jo contàvem ovelletes. De tant en tant hi penso, ara molts cops em quedo dormida amb el mòbil a la ma i no em cal contar ovelletes.”

Enllaç publicació:  https://www.instagram.com/p/BpFvk1ygZI9/

Descripció Instagram:

Aquestes coses encara em costa més d’entendre. Partint d’un tros de pedra, com podien acabar representant tot això només picant la pedra? Habitualment passo de llarg d’aquestes escultures quan fem visites culturals amb els meus pares però recordo que en aquesta ocasió ens van explicar que aquest és el Mausoleu de Lluís de Requesens, dels burgalesos Pedro de Sarabia i Juan de Palacios.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFvwoTA6Kj/

Descripció:

“Hem aprofitat el dia per a visitar de nou la Seu Vella en un dels dies de portes obertes. Estic cansada però tornar-hi anar m’il·lusiona. Des d’aquest punt contemplo la seva grandesa i em quedo aturada en el temps contemplant l’arc del final del passadís. Tot i les columnes, al mirar al fons veig un cel blau que em fa sentir en llibertat.“

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFwMeqgKbi/

Descripció:

“La seu per la nit., creieu-me és espectacular. Quan vaig saber que el meu pare anava a veure la lluna plena des de la Seu, el vaig voler acompanyar. És encara més bonica per la nit, amb aquestes llums que l’enfoquen com si fos una estrella de cine.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFwVmPAIRe/

Descripció:

“I avui toca veure la cavalcada de reis on mai hi poden faltar “los gegants de Lleida”. Que grans que són, fins i tot ara que soc més gran encara els veig gegants, bé, clar, estareu pensant el mateix que jo ara, oi? Que per això es diuen gegants. Sembla com si poguessin tocar la Seu Vella amb les seves corones i els seus braços. Hauré d’anar a dormir aviat, encara no he perdut aquella il·lusió de la nit més màgica de l’any.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFwii4gz9W/

Descripció:

“Ara feia uns anys que no anava a veure la desfilada del moros i cristians. Abans, quan el meu germà gran era molt petit, ell hi desfilava i jo me’l mirava bocabadada des del meu carret. Però, no havia pujat mai a veure la festa al turó. Va ser impressionant, homes, dones, nens i nenes tots amb vestits maquíssims, no sé quin m’agradava més, cada un que veia m’agradava més que l’anterior, sobretot, el que més m’agradava era el de la reina.

Veure aquest espectacle em transporta a aquella època i penso, quantes coses ha viscut la nostra Seu Vella.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFwqimA2DT/

Descripció:

“Els focs artificials! Això sí que no m’ho vull perdre per res del mon. Cada any acostumàvem a veure’ls des de la teulada de casa o des del riu però aquest darrer any hem decidit pujar al turó a veure’ls.

Quina vista tant espectacular de la ciutat i que macos i grans es veuen els focs des d’aquí. M’ha agradat molt la proposta de canviar de lloc per veure’ls des d’un altre punt, realment es veuen i s’escolten molt diferents.

Desprès dels concerts, els focs és el que més m’agrada de les FMs.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFw52bAeIx/

Descripció:

“Tant bon punt vaig veure aquesta estampa vaig pensar en com devia ser la vida, en l’antiguitat, al voltant de la Seu Vella. Potser estaria plena de paradetes d’artesans amb aquelles robes tan antigues que portaven? Potser era només una zona de pas? En una de les explicacions que ens van fer van explicar-nos que aquí hi havia la ciutat amb carrerons estrets que ara ja no existeixen, quina llàstima L.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFw-UFAd54/

Descripció:

“Habitualment, als adolescents no ens agrada massa aquest tipus de representacions però el meu pare em va convèncer de venir perquè sap que m’agrada molt el teatre i tindria curiositat.

Feien la recreació de les noces reials de Ramon Berenguer IV i Peronella d’Aragó i em va agradar molt pels vestits que portaven i el que representaven. Crec que és un bonic lloc per fer aquest tipus de representacions ja que no fa falta muntar cap escenari artificial.

I com no, el meu cap està donant tombs i imagina que jo soc la reina. Potser quan sigui gran em podré casar aquí com han fet abans alguns reis, qui sap, m’agradaria.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFxF8sAxOT/

Descripció:

“Ohh, com m’ha agradat aquests balls que han fet en la recreació de les noces reials de Ramon Berenguer IV i Peronella d’Aragó. Vestits bonics, mocadors, balls, música i tot gaudint de la posta de sol i, com no, en un entorn únic.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFxN0lgat_/

Descripció:

“El meu pare no va voler perdre’s l’espectacle de la baixada de bicis des de la Seu. Així jo i els meus germans vàrem acompanyar. Va ser, una experiència senzillament espectacular tant pel lloc com pels salts que feien. Però, crec que jo ho vaig passar pitjor que els pilots ja que patia molt quan saltaven. De cap manera puc imaginar-me allí a dalt, amb la bicicleta, fent els malabars que feien aquells valents i valentes.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFxbh8AU_U/

Descripció:

“Avui hem anat a una desfilada de moda que ha organitzat la meva tieta segona. M’agradaria ser una model!. Sento molta emoció quan veig com caminen pel passadís il·luminat. També vaig trobar fascinant els balls que van fent i els vestits que portaven les ballarines, però sobretot el contrast de la bellesa d’aquestes noies i de l’espai.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFxdxmA_-L/

Descripció:

“Pensava que la Seu Vella era únicament un moment però ara sé que és molt més, sobretot des que any darrer any he assistit a diversos espectacles. Era la segona vegada que escoltava aquest cor lleidatà de música Gospel i sentir-lo en aquest meravellós espai va ser una experiència única, molt diferent de l’anterior vegada que els havia escoltat en un altre lloc. M’ho vaig passar be escoltant-los, són força engrescadors i únics.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFxwckg4iV/

Descripció:

“Desprès d’un dia llarg, amb el meu pare vam volem acabar-lo d’una forma divertida, i ens vam emportar el nostre tresor cap a casa.”

Enllaç publicació Instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFx7vwgeoL/

Descripció:

Inspirat en el projecte “La Seu Vella vista des dels ulls d’una adolescent”, la Sra. Lupe Ribot Montel i el Sr. Eloy Sarrat Grasa van dissenyar aquest cartell que va acabar essent el cartell guanyador dels Premis Seu Vella 2018 de l’Associació Amics de la Seu Vella de Lleida.

En el cartell es pot veure el reflex de la Seu Vella en l’ull de la Iris.

Sobre la idea

La idea d’aquest projecte neix en l’acte de lliurament de premis del Dia de la Seu Vella 2017 organitzats per l’Associació Amics de la Seu Vella de Lleida.

El seu President, el Sr. Joan Ramon Gonzalez, va convidar les persones que estimen la Seu Vella a contribuir amb el seu granet de sorra en la promoció del Turó en el marc en l’any Europeu del Patrimoni Cultural i la candidatura a patrimoni de la humanitat.

En aquest sentit, tot i que en els meus comptes socials venia publicant regularment fotografies del Turó vaig pensar que havia de col·laborar amb un projecte diferent. Al compartir la idea amb la meva família, el projecte es començà a dibuixar. La meva filla mitjana em va fer veure que no només era important que la Seu Vella fos magnífica sinó que lo principal era la seva relació amb els lleidatans. En aquest sentit, em va proposar que ella volia ser part d’aquest projecte en el què explicaria com ella vivia la Seu. 

Amb aquesta idea, fa gairebé un any, començà aquest projecte fotogràfic comú titulat “La Seu Vella vista des dels ulls d’una adolescent” s’acaba materialitzant en el post eloysarrat.com/seuvellaadolescent i en el nou compte d’instagram @seuvellalleida. En ells, la Iris, de 14 anys, ajudada per 59 fotografies realitzades al llarg de tot un any, narra en primera persona la seva vivència i relació amb la Seu Vella i el Turó, eixos conductors d’aquest projecte.

Sobre els objectius

La trista història de la Seu Vella de Lleida, en relació amb els militars, va fer que durant molts anys aquest conjunt hagi viscut d’esquena a la ciutadania. Amb el retorn de la Seu Vella a la societat civil i la gran tasca realitzada per associacions, entitats i persones implicades, poc a poc el conjunt s’ha anat dignificant i integrant en la vida quotidiana dels lleidatans.

D’una banda, el projecte fotogràfic “La Seu Vella vista des dels ulls d’una adolescent” pretén comprendre la bellesa de la Seu Vella i el seu conjunt des de la mirada dels adolescents representats en primera persona per la Iris.

D’altra banda, el projecte cerca millorar la sempre complicada relació pare-adolescent mitjançant un repte comú en què el treball en equip és imprescindible i apropa la realitat del mon de l’adolescent a l’adult i a la inversa.

Sobre l’autor

Lleidatà nadiu, enamorat del seu entorn, comparteix mitjançant les xarxes socials la seva visió sobre la bellesa dels racons i de la natura que l’envolta així com de la seva gent, de la cultura i les tradicions.

En l’actualitat, realitza publicacions periòdiques en els següents perfils socials:

Sobre els resultats

En aquesta fase inicial, es fa difícil avaluar l’impacte que pot tenir l’entrada del bloc i el nou compte d’instagram @seuvellalleida. Tot i això, en el poc temps que el compte és públic ha assolit més de 165 seguidors amb un promig de 58 “m’agrada” a les darreres fotografies. A aquestes interaccions se li han de sumar les que aconsegueixen les fotografies relacionades amb aquest projecte que es publiquen en els altres comptes socials de l’autor.

Des de la recent creació del compte d’instagram @seuvellalleida i de la publicació de les fotografies d’aquest projecte, s’han continuat les publicacions, de forma periòdica amb fotografies pròpies i inèdites del Turó de la Seu Vella, de les activitats que s’hi realitzen i/o de la relació amb la ciutadania.

A part dels perfils propis de les xarxes socials de l’autor, periòdicament altres portals, galeries i comptes socials fan resó de les seves fotografies fent-ne redifusió. En concret, des de fa gairebé dos anys, cada setmana la pàgina oficial de turisme català @catalunyaexperience selecciona una o més de les seves fotografies per a la publicació setmanal i fins i tot ha realitzat alguna publicació específica amb les seves fotografies del territori. Així mateix, el Patronat de Promoció Turística de la Diputació de Lleida (Ara Lleida), l’Ajuntament de Lleida, el Patronat de Turisme de l’Ajuntament de Lleida, el Consell Comarcal del Segrià i altres institucions i galeries d’Internet publiquen les seves fotografies del territori.

La imatge que millor il·lustra aquest projecte va ser premiada amb el premi del millor cartell del Dia de la Seu Vella 2018 organitzat per l’Associació Amics de la Seu Vella. En l’obra titulada “Mirada màgica” , hom pot veure la mirada màgica de la Iris a la Seu Vella. Aquest cartell, és la darrera imatge d’aquest document i va ser dissenyat per Eloy Sarrat i Lupe Ribot.

Sobre els agraïments

El principal col·laborador d’aquest projecte ha estat, com no podia ser d’altra forma, la meva filla mitjana, Iris Sarrat Módol, qui ha inspirat les fotografies, m’ha acompanyat durant l’execució d’aquest projecte i ha aportat el verdader contingut del treball amb la seva visió.

Dedico aquest projecte a la meva família la qual m’ha permès disposar del temps suficient per a realitzar les fotografies i preparar aquest projecte.

També vull agrair la direcció de l’Associació Amics de la Seu Vella pel seu suport en aquest projecte.

Sobre la protagonista

Que puc dir de la Iris, la meva filla?

És la segona de tres germans i ja des de petiteta es veia que seria especial.

Sempre recordaré un dia quan tenia 1 any, la directora de l’escola bressol on anava em va dir que tindríem una adolescent complicada i amb caràcter. Quantes vegades m’enrecordo d’aquelles paraules de l’Àngels, no ens la vàrem creure, però ara que té 14 anys veig que no es va equivocar gens ni mica.

De petita, quan les nenes ballaven ella feia judo i ara amb 14 anys fa boxa i kick-boxing. Darrera d’una cara dolça s’amaga una noia amb caràcter fort però sensible que no vol mostrar les seves debilitats.

Amb un sentiment molt marcat de la justícia, del que ella creu que és just, defensa a mort qualsevol causa que creu injusta. No suporta el racisme, té molts amics de diferents races i colors, jo li dic moltes vegades que el seu lloc estarà en una ONG, ajudant les persones desfavorides. No admet les persones falses, és una persona molt directa. Per això, si li demanes l’opinió d’alguna cosa no esperis que sigui gaire diplomàtica, dirà el que pensa sense filtres.

Els seus amics juguen un paper molt important en la seva vida, els escoltarà i ajudarà per sobre de tot, en qualsevol moment, tant si li demanen ajuda com si no.

Una adolescent que es fa estimar quan vol i per qui vol.”

Text escrit per Silvia Módol del Pozo, mare

La Iris, la meva neboda, que des que era ben petita, jo sabia que no passaria pel camí de la vida sense deixar una bona emprenta.

  • Dolça, amb qui vol i quan a ella li ve de gust, sempre amb la seva personalitat fins i tot per deixar-nos veure totes les coses bones que porta dins seu.
  • Neguitosa, sabent quin camí escollir, passi el que passi i amb determinació.
  • Fidel, als seus amics, i als que saben estimar-la tal com ella és.
  • Amb un caràcter fort, que sembla que res la pugui fer trontollar, però els que la coneixem bé, sabem que al mateix temps és delicada com una flor. Em recorda aquells caramelets que són molt durs per fora i fins que no els hi fas una queixalada no descobreixes que el seu interior és tou i es desfà a la boca.

Així és la meva neboda Iris per a mi. Dura i tendra al mateix temps, forta i dèbil alhora, però sempre amb un gran cor que la fa especial i diferent.

Text escrit per “Sonia Sarrat Grasa”, tieta.

Sobre les publicacions

Sota cadascuna de les següents imatges realitzades pel meu pare, narro en primera persona els sentiments i emocions que he viscut durant el transcurs d’aquest projecte.

Desitjo que us agradi 😉

Iris Sarrat Módol

Relació de publicacions


Enllaç publicació instagramhttps://www.instagram.com/p/BpFhEuZAsek/

“Avui fa molt fred, el blanc de les muntanyes em recorda els meus ulls plorosos amb l’emoció que vaig sentir el primer cop que vaig veure la Seu Vella. Això va passar quan tenia uns 5 anys, em portava la meva família i de sobte vaig mirar aquell meravellós castell, mai abans havia descobert que la ciutat on vivia hi havien coses tant boniques que farien molt de goig al veure-les.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFhPttAAcU/

Descripció:

“Aquesta calorosa tarda d’estiu, al tornar de la platja, el meu pare ha parat el cotxe per ensenyar-nos aquest magnífic paisatge. Al baixar del cotxe em quedo mirant aquella posta de sol fins que el sol s’amaga.

Em va semblar una experiència única, ja que quan dins la ciutat no m’havia fixat en la bellesa que tenen les postes de sol. A partir d’aquell dia vaig demanar el meu pare de tornar-hi cada dia, durant pràcticament una setmana sencera. Vaig descobrir que les postes em transmetien molta pau. Totes les postes van ser diferents, cadascuna tenia quelcom únic, però totes elles tenien alguna cosa en comú, la mirada observadora de la nostra Seu Vella.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFhTzBAk0v/

Descripció:

“Avui ha estat un dia esgotador, tenia ganes d’anar a casa a dormir perquè estava molt cansada. Abans, però, mon pare va dir que volia anar a un lloc a veure de lluny la Seu Vella perquè volia fer unes fotos.

Tot i com passa sempre amb ell, aquell moment es va acabar convertint en una bona estona, però a diferència d’altres dies, aquest cop no va ser pas perquè ell no hagués acabat sinó perquè jo em volia quedar mirant-la i mirant-la, era preciosa, estava tant il·luminada que semblava una estrella més al cel il·luminant la ciutat i a tots nosaltres.”

Enllaç publicació TIME-LAPSE a instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFh1e1gEkF/

Descripció:

“Mai abans m’havia fixat en el moviment de la lluna ja que sempre em quedo adormida.

En aquesta nit força fosca, com si fos un miracle, va aparèixer una lluna gegant just en el punt on el meu pare em va dir que apareixeria.

En uns pocs minuts, la lluna va anar pujant tal i com ho fa un globus d’aquells que tenen gas. No em podia creure la velocitat a la que la lluna es movia, en poc més d’uns 10 minuts vam passar d’estar esperant veure la sortida de la lluna a que la lluna marxés per sobre la torre. A mida que pujava la lluna la veia més i més petita però a la vegada més lluent.

Mentrestant el meu pare plegava els seus trastos, pensava lo cert que és la frase que diuen “el temps passa volant quan fas el que t’agrada”. Ara mateix m’he adonat que no és només fent el que t’agrada sinó també mirant el que t’omple”.

Aclariment: Per incomptabilitats de formats amb Instagram, es mostra aquesta fotografia composta del time-lapse que representa els videos originals publicats en:  https://www.instagram.com/p/BpFh1e1gEkF/ i https://youtu.be/A4OQuerqRTU 

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFh78NA5Im

Descripció:

“Fa dies que el meu pare me’n parla i avui sembla que ha arribat el dia. Em diu que avui és un dia molt i molt especial i que he deixar de fer tot el que tingui que fer perquè hi ha una cosa molt especial a veure i de la qual difícilment podré tornar a gaudir-ne. Hem d’estar en un lloc concret que han calculat en una hora determinada. Se’m fa difícil entendre res, però la meva curiositat em pot i espero amb impaciència aquest moment i veure que és el que passarà.

Avui, eclipsi de lluna, amb el meu tiet Ruben, hem anat amb el seu telescopi a un descampat de l’horta de Lleida. Allí, el Ruben s’ha tirat gairebé una hora muntant el seu telescopi, no tenia ni idea que fos tant gran i complicat. Desprès ell i el meu pare han connectat la seva càmera al telescopi. Tot i que creia que s’havien equivocat perquè la càmera justament mirava en direcció contraria a la Seu, realment podia veure la Seu en la pantalla de la càmera. Tant lluny però a la vegada tant aprop, que estrany se’m feia. Vam esperar i esperar fins que vam veure la lluna sortir i es va col·locar just al darrera de la Seu.

Realment, ha estat un espectacle únic que crec que recordaré tota la vida.

La Seu i la lluna, dues coses que juntes complementen una imatge ben diferent a les demes, perquè amb elles pots imaginar moltes coses, sembla des d’una corona i un cabell fins a una bola màgica d’un mag i el pal on l’aguanta. De vegades penso que en aquesta vida fan falta poques coses per obrir els ulls i veure coses meravelloses que tenim al nostre voltant, només es necessita una mica d’imaginació i treball.”

Enllaç publicació instagram: https://www.instagram.com/p/BpFh_0lA3HU

Descripció:

“Per fi tornem a Lleida desprès d’un viatge llarg! M’alegra saber que estem arribant a Lleida, la pista sempre ens la dona veure la Seu Vela, ja que sé que és el primer que veig quan estic aprop de Lleida. Des de ben petita, amb els meus dos germans sempre fem concursos buscant qui veu abans la silueta del castell de Lleida, llavors sabíem que havíem arribat a casa.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFibv0AfJm

Descripció:

“En aquesta fotografia hi surto jo, estava observant la Seu en mig d’aquell camp d’espígol a l’horta de Lleida, era una experiència super bonica, mirar la Seu i alhora olorar aquelles fragàncies, em vaig quedar captivada i el meu pare va aprofitar per fer-me la foto. Allò ja no eren els xampús que em ficava de la flor, estava en mig de les flors! no em van importar els mosquits que hi havien per allí, diuen que quan veus alguna que t’agrada o fas alguna cosa que t’agrada les coses dolentes desapareixen i deixen d’importar, no es així?”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFjIAagMrU

Descripció:

“Un dia vaig demanar al meu pare que m’acompanyés per fer-me algunes fotos de postureig per compartir amb els meus amics. Vam triar la zona de la Bordeta. Hi vam anar una mica tard, una mica abans de posar-se el sol i se’ns va passar el temps entre foto i foto quan va començar a caure la nit. Tornàvem cap al cotxe i vam passar pel costat d’uns grafits. A l’aixecar el cap vam veure una cosa que brillava molt, no ens va estranyar pas que fos la seu, ja que es una de les poques coses de Lleida que brilla per sempre i mai es cansa de fer-ho.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFjY1pgmhS

Descripció:

“El meu germà petit volia anar a un parc i els meus pares, per canviar, van triar aquest. Vam anar-hi tots menys el meu germà gran, havia d’acabar els deures. Jo vaig aprofitar per gronxar-me una mica recordant quan era petita. Mentre em gronxava mirava la Seu, volia gronxar-me més i més fort, per passar per sobre d’ella. A l’acabar, vaig pensar en lo meravellós que havia estat gronxar-me allí mirant la Seu. M’havia imaginat que volava per sobre, que estava allí, a dalt de tot, que hi havia un parc idèntic al què estava, seria únic, oi?”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFjur_gJKx

Descripció:

“Avui estic trista perquè he suspès matemàtiques, m’esforço però no m’entren. Suposo que per animar-me, el meu pare m’ha fet que l’acompanyés a la teulada de la casa.

Fins aquest moment, no havia estat mai aquí i al mirar cap a baix m’ha agafat por. M’ha fet assentar-me i m’ha demanat que aixequés els ulls i em quedés mirant l’horitzó.

Poc a poc la llum del dia s’anava fonent i com si d’un miracle es tractés, va anar transformant-se en una preciosa posta de sol que m’he quedat una bona estona contemplant.

Mirar la silueta de la Seu i pensar en les postes de sol que ella haurà viscut em fa relativitzar aquests moments angoixants de quan les notes no t’acompanyen i m’ha ajudat a relaxar-me una mica i pensar que tot en aquest mon és relatiu.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFjyMbgnAO

Descripció:

“A l’aixecar-me avui ja he vist que avui seria un dia que plouria, en el que els núvols anaven i venien i cada cop eren més foscos, quina una n’estaven preparant. El sol, lluitava per mantenir-se viu i visible i deixava anar els seus llargs braços entre els foradets que hi havia en els núvols.

Aquest espectacle visual em recorda el meu jo interior, tal i com diuen que soc. Llums i ombres, contrast, explosió, fermesa incerta, …”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFj6AhA8ud

Descripció:

“Avui el meu pare m’ha convençut per mirar com es mouen els estels. Hem estat més de dues hores mirant la pantalla de la càmera i veient com poc a poc els estels s’anaven movent. Les estrelles són precioses, sense exagerar, m’hi quedaria nit i nit mirant-les.

Quan a l’endemà el meu pare em va ensenyar el resultat final de la fotografia no em podia creure el que estava veient. Sembla una carrera, estel·lar, de caragols

La veritat és que al mirar el cel durant la nit no vaig saber apreciar el moviment que feien els estels (bé, la terra en relació dels estels m’aclareix el meu pare). Com pot ser que aquest espectacle estigui passant cada nit sobre els nostres caps i ni tant sol en siguem conscients?

El meu pare m’explica que degut a la contaminació lumínica de les ciutats no sempre es pot veure però si esperem a una nit prou fosca i anem a un lloc poc il·luminat si que és possible poder contemplar aquest espectacle de la natura.

I jo penso, la Seu Vella també contempla aquest espectacle des del lloc privilegiat que ocupa a la ciutat?”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFj-8bg_HD

Descripció:

“Els cargols de Lleida, un mite, no creieu? Avui és un bon dia per sortir a passejar, veure les coses boniques que ens ofereix Lleida, els cargols, el riu, la Seu. Però ves per on, tot i haver passat infinitat de vegades pel davant, no m’havia fixat mai que en el cargol on em pujava quan era petita com si d’un cavall es tractés, també s’hi pujava la Seu amb la seva grandària i el seu pes. Que ràpid passa el temps…”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFl2IEAM7_

Descripció:

“Avui ha tornat la boira com l’au migratòria que cada any torna al seu lloc. Quan estem al mig de l’hivern, amb aquell fred, i la boira que m’entra fins a dins dels meus ossos l’odio però quan fa un temps que ja no la veig, la trobo a faltar. Ja sé, direu que no m’aclareixo, sincerament crec que a mi m’agrada la boira ja que Lleida no seria el mateix sense ella, la que sempre ens acompanya a l’hivern, que saps que quan surtis de casa ella sempre t’estarà esperant i t’acompanyarà.

I jo penso, que deu pensar la Seu Vella quan al seu peu no pot veure la ciutat i els seus habitants?”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFmu6PArcL/

Descripció:

“Avui ha estat un dia molt esgotador. Tornant a casa amb la família, cansada em sento uns minuts als bancs de la passarel·la per la què passo cada dia. Inconscientment, el meu cap es gira i busca la Seu. No puc treure la mirada d’ella, sembla que em tingui atrapada.

M’encanten les festes de Nadal! La ciutat s’engalana de llums i colors, es viu la festa i el goig per tot arreu, ens retrobem en llargs àpats amb la família i juguem a jocs de taula (m’agrada molt guanyar i no sempre entenen que faci trampes per aconseguir-ho), puc veure la cavalcada dels reis mags i recollir un munt de caramels per desprès fer-me un tip de menjar-ne 😉

I lo millor de tot, no he d’anar a l’insti.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFmynsg12W

Descripció:

“Avui m’ha sorprès veure la Seu il·luminada de blau. Se m’ha fet molt estrany, gairebé era irreconeixible. He preguntat al meu pare i m’ha explicat que l’han il·luminat de blau perquè és el dia mundial de la diabetis. Mentre l’observava per intentar familiaritzar-me amb ella, vaig pensar que seria divertit que cada dia canviés de color per recordar-nos a tots les problemàtiques i injustícies d’aquest mon.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFnELAgJuj

Descripció:

“Avui, primer dia d’estiu ha fet molta calor. En una de les meves neures, m’ha donat per sortir a córrer per la canalització del riu i tot i que a mi no m’ha agradat la idea, el meu pare m’ha volgut acompanyar amb la seva càmera.

A la poca estona d’estar corrent, ja no podia mes i em sentia deshidratada. Com si fos un gran imant, vaig cap a la font confiant que sortirà aigua.

Desprès de beure, el meu pare es va quedar allí mirant-me a mi, a la font i a la Seu Vella, crec que havia decidit fer una foto. Jo no volia sortir a la foto, estava tota suada, així que no el vaig deixar i ell, una mica enfadat amb mi, va fer la foto sense mi. Quan a casa em va ensenyar com va sortir la foto, la veritat es que em va agradant molt i vaig pensar en com li hauria sortit si li hagués deixat que me la fes a mi també!”

Observacions:

Fotografia guanyadora del concurs fotogràfic 2017 organitzat per l’Associació Amics de la Seu Vella de Lleida.

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFnH0NAKIR/

Descripció:

“De tant en tant, el meu pare fa unes fotos amb ratlles de colors i quan li pregunto que són aquelles ratlles em diu que són les llums dels cotxes. Un dels cops, encuriosida, li demano que m’ho ensenyi perquè no m’ho acabo de creure i ell organitza el que em va dir una sortida de fotografia nocturna.

Aquí estem, acabat de ploure, al pont vell i amb la càmera ficada al trespeus esperant que el semàfor canviï de color per tal que passin els cotxes i, segons el meu pare, poder capturar les seves llums.

Mentrestant pensava quan divertit podia ser per la Seu veure passar cotxes amunt i avall per la ciutat tota la nit, cadascun diferent, uns amb música reggeton, com la que m’agrada, els altres amb música disco, ….

I jo penso, en tantes personalitats diferents com hi ha al mon, tants tipus de persones diferents, més bons, més dolents, a uns els agrada una cosa, als altres tot el contrari, però al cap i la fi, tots som persones iguals que naixem i morim i ens mereixen el respecte de tothom.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFnvrCgvwz

Descripció:

“És tard, el dia s’acaba, i anem a donar un tomb pel riu per relaxar-nos una mica. Com em molesten els mosquits decidim pujar al pont i a l’aixecar els ulls, guau, aquesta imatge em sorprèn.

Noto l’escalfor del sol a la cara i confio que tot es quedarà així, però poc a poc la llum del sol deixa d’il·luminar la meva cara a l’hora que la Seu brilla cada cop més i es fa de nit.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFn2_oAjmM/

Descripció:

“Desprès d’un acte al què vam anar a la Llotja, ens van convidar a fer un pica-pica a la terrassa.

Era el primer cop que hi pujàvem i em vaig quedar impressionada de la vista que es podia veure des d’allí, però el que més em va impressionar eren el reflexes que es podien veure sobre les taules rodones de vidre.

De vegades, els meus pares i jo tenim visions diferents de la realitat. He arribat a pensar que em costa distingir aquesta realitat que ells veuen tant clara però ara penso que de vegades veig les coses des d’un angle diferent, però veient la Seu al revés sobre el vidre, ara penso que potser les veig com un reflex de la realitat sobre un vidre transparent i invisible.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFoFXtggx4

Descripció:

“Estem a punt d’entrar a veure un espectacle al Palau de Congressos i en l’espera aprofitem per gaudir d’aquest altre espectacle de llum que s’estava produint i en el que novament la Seu Vella tornava a tenir el seu propi protagonisme.

Estic començant a pensar que potser tenen raó els que diuen que estiguis on estiguis de Lleida pots veure la Seu.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFoM9-AStx

Descripció:

“Els cavalls m’agraden molt perquè són uns animals molt nobles. Quan passo per aquest lloc, recordo quan alguns cops anava amb la família a una hípica i pujava als ponis que tenien.

Fa poc els meus pares van anar a Pisa i al tornar em van ensenyar una foto d’aquelles típiques que surten aguantant la torre de Pisa. Jo estava una mica enfadada i el meu pare em va explicar que a Lleida també podem fer aquest tipus d’efectes visuals i em va portar a veure l’escultura dels cavalls que tants cops havia vist quan anava a veure els meus amics de Pardinyes. Em va fer acotxar fins que vaig riure al veure que el cavall volia menjar-se un bosinet de torre, que faríem a Lleida si aquest cavall aconseguís menjar-se o emportar-se la torre?”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFoXElAdCp/

Descripció:

“Tot i que he passat molts cops pel carrer Major i la plaça Sant Joan de Lleida, no m’havia fixat mai en aquesta parella de simpàtics personatges fins que el meu pare em va ensenyar un punt on es pot veure com un li diu a l’altre “Mira, Jordi, que n’és de maca la nostra Seu.

Ara, quan camino pel carrer intento no agafar tant el mòbil i fixar-me en les petites coses que tinc al meu voltant.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFoq3YAj6f

Descripció:

“Estic desitjant que arribin els Nadals i, entre moltes altres coses, poder anar a patinar a la pista de gel.

A Lleida no hi neva gairebé mai, amb lo divertit que és, aix… De petita, cada cop que anava a la pista de gel, tot i caure tota l’estona, m’ho passava pipa! Ara que soc una mica més gran domino una mica més i aguanto bastant, suposo que perquè vam estar una setmana esquiant amb el cole i patinar s’assembla una mica a esquiar.

Ara acostumo a anar algunes tardes amb les amigues i ens ho passem pipa però quan aixeco el cap penso que qui realment s’ho deu passar d’allò més divertit és la Seu que des d’allí a dalt és una espectadora privilegiada.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFo4cYAKMo

Descripció:

“Edificis i més edificis, així veia Lleida, sincerament a mi tants edificis m’estressen. Encara que ell es pensa que no me l’escolto massa, el meu pare sempre em diu que s’ha de buscar la part positiva de les coses, sobretot de les que menys ens agraden.

Quina cosa positiva podia treure d’aquests edificis alts que no m’agraden? Com a resultat d’aquesta pregunta, un dia el meu pare em va portar a la terrassa d’un d’aquests edificis. A l’arribar a dalt i alçar la vista vaig poder veure la Seu Vella, llunyana però alhora propera, podia veure detalls en els què mai m’havia fixat i hi vaig reconèixer molts dels llocs on havia estat abans.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFpHfZgMaW

Descripció:

“Al pujar al turó de la Seu amb els meus amics em vaig adonar que la torre de la Seu es trobava dintre d’un marc de fotos.

Em va sorprendre tant que quan vaig arribar a casa vaig fer pujar, càmera en ma, a mon pare per ensenyar-li el que havia descobert i del que sí o sí havia de fer una foto.

A l’arribar, em va dir si també havia vist el lleó i em va explicar que es diu la porta del Lleó i que a la Seu li havien explicat que va ser construïda l’any 1826 en el pany de muralla que uneix la Llengua de Serp amb la Punta de Diamant. M’ho vaig apuntat tot en el mòbil, no volia perdre un sol detall d’aquest descobriment.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFpRoGAWBw

Descripció:

“El meu pare m’ha preguntat si algun dia havia vist la Seu Vella envoltada de palmeres. Quan li he dit que a Lleida no hi havia palmeres m’ha reptat, com si fos un joc, a trobar les palmeres que envolten la torre.

Desprès d’una bona estona jugant a fred i calent, hem arribat a l’únic punt des del que ho pots veure. Ha estat sorprenent, pensava que nomes hi havien palmeres a la platja i al veure-les m’ha sobrevingut la mateixa tranquil·litat que tinc quan m’agito a la sorra de la platja. Recordant quan ens van explicar que on és la Seu abans hi havia mar, veient aquestes palmeres m’he imaginat relaxada sobre la sorra del mar mirant com es mouen les ones.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFp4i1A1lV

Descripció:

“Avui és lluna plena i hem pujat al turó per veure la lluna però ens hem trobat amb aquest espectacle de llums.

Des de la Llengua de Serp, puc veure els llamps que il·luminen el cel. M’agrada veure el seu resplendor junt al resplendor de la Seu i de la ciutat.

Quan de vegades parlem de mi i del meu caràcter, el meu pare sempre em recorda aquesta fotografia en la què diu que m’hi veu reflectida. Sempre parla de la bellesa de la torre i del seu contrast amb de la fortalesa i explosivitat dels llamps que, més d’hora o més tard acaben desapareixent.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFqGj0gCg0

Descripció:

“Estem prenent un refresc al turó, mentre esperem que s’amagui el sol. Estic nerviosa, no sé ben bé per on marxarà avui i tampoc em puc imaginar de quins colors serà el cel.

Al fons veig el baluard de l’Assumpció i automàticament m’imagino els soldats dins vigilant la ciutat dels seus enemics. Per un moment, m’imagino que soc allí, en plena guerra, però no m’agrada i llavors penso en el difícil que em seria estar allí pal plantada tots els dies, només faria que contemplar el paisatge amb la Punta de Montmaneu al fons, i menjar i menjar tota l’estona.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFqJnYAIeg/

Descripció:

“He quedat amb unes amigues i hem aprofitat per anar a la Seu a passar una estona i fer-nos unes fotos amb el meu pare.

Hi ha racons en els què sembla que puguis tocar els núvols i sentir com si volessis. Seria fantàstic poder volar com un ocell més amb la llibertat d’anar per on t’apeteixi sense donar explicacions a ningú.

I sabeu que? També podria deixar anar, sobre els meus enemics, com si fossin petites bombes, alguna d’aquelles caquetes tant poc gracioses que algun cop ens ha caigut a sobre quan passegem pel carrer.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFqNTFg-VJ/

Descripció:

“Encara que no m’agrada ensenyar com soc, aquesta imatge crec que em defineix força bé. Acostumo a viure en el meu mon però sense perdre de vista el que m’envolta. Intento transmetre fredor, sempre rebotada amb tot i amb tothom, fent veure que les coses m’importen poc, que tot em va gran i que tot em queda tot però el cert és que m’agrada observar la realitat i endinsar-me en ella.

Al turó em sento lliure, puc observar la ciutat sense ser vista i sense que ningú pugui endevinar el que sento.

De vegades penso que la boira de Lleida la fa la Seu, quan està cansada que tothom la miri i vol fer-se invisible per un temps.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFqi8NA-LI/

Descripció:

“Les cadenes i els candaus sempre m’han esgarrifat molt perquè penso amb la presó i coses semblants i no m’agrada gens aquesta sensació.

M’agrada estar aprop del que estimo que no em separin mai.”

Enllaç publicació  instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFqvJbgNAq/

Descripció:

“Al passar el pont de les cadenes, el meu pare em va parar i em va fer girar la vista cap on eren les cadenes. Allí, no massa gran, es trobava aquesta flor. La qüestió és que aquest tipus de flor em sonava i per això vaig preguntar el meu pare. Ell em va explicar que era una representació de la flor de Lis i que era un dels símbols de Lleida.

Des de llavors, cada cop que veu aquest símbol en algun lloc de Lleida em recorda aquesta fotografia.”

Enllaç publicació instagram: https://www.instagram.com/p/BpFq8VqAprA/

Descripció:  

“Desprès d’uns dies de molt fred i boira, avui sembla que entra el sol per la finestra de la meva habitació. No em vull aixecar, estic pensativa, estic preocupada per la meva pre-avaluació.

De sobre, entra el meu pare a l’habitació acompanyat del meu germà petit i em diu que m’aixequi, que hem d’aprofitar que avui ha sortit el sol. Amb el temps just de menjar alguna cosa, i encara mig adormida marxem a passejar una estona al turó.

Des de la porta del castell, el meu pare ens explica que passem pel Baluard de la Mitja Lluna. No m’havia fixat mai en aquesta porta que sembla de conte, com aquells sota els quals hi ha canals d’aigua que envolten els castells o les fortificacions i que estan plens de cocodrils però en aquest no hi ha aigua.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFscfzA2jf

Descripció:

“I aquesta imatge, no us recorda a la sorra de platja? Al meu pensament, ara mateix em veig estirada a la platja amb el sol acariciant el meu cos i penso, potser si que aquesta sorra realment és sorra de mar com ens van explicar a la Seu Vella. Us imagineu Lleida amb platja i la Seu Vella fent de vigilant?”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFsvmogDFS

Descripció:

“I és que cada dia que pujo al castell, veig coses que no havia vist mai.

Desprès d’un dinar d’aniversari, al què vam anar en un pis de la falda del turó, pugem amb els meus germans al Castell, em vull fer algunes fotos per penjar-les al meu Insta.

No recordava haver passat mai per allí, tot em sorprèn, estic intrigada amb el que anem trobant fins que ens plantem davant d’un túnel, el Túnel del Baluard de Louvigny segons el meu pare. Em fa molta por passar pels túnels, penso que sortirà algú pel darrere fent-me un bon ensurt, o que sortirà un monstre ensangrentat que el veus un moment, desapareix i després te’ls trobes davant teu.

Però no, aquest túnel està força il·luminat i net i a mida que pujàvem amb la família m’anava calmant i pensava en els persones que haurien pujat abans que jo.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFtSmzA_De/

Descripció:

“Odio quan plou, em fica de molt mal humor sentir com les gotes cauen sobre el teu cap i no pots fer res més que quedar-te dintre d’algun edifici.

L’únic que m’agrada de la pluja és l’olor que deixa que l’aire i, els colors i els reflexes que es dibuixen al terra.

El darrer any m’he fixat que a Lleida, tenim la sort que, desprès d’una forta pluja pots trobar la Seu en molts racons. I quan miro aquesta imatge que vam fer una nit que el meu pare em va portar expressament a veure els reflexes de la Seu, jo penso, que hi ha millor que una Seu Vella?”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFuQeWgmRl

Descripció:

“Hem anat a passar el dia a la Seu amb els meus pares i germans.
La Seu és un lloc de trobada, allí s’hi poden fer moltíssimes coses, jugar, ballar i fins i tot fer el que fa mon germà petit fa en aquesta foto amb el patinet.
Personalment, no soporto veure’l amb el patinet, em fica amb els pels de punta ja que em recorda a quan de petita em vaig fer molt molt mal amb un patinet, no són el meu fort.

Els subtils rajos de sol que deixen passar els arbres i que es veuen sobre el meu germà em fan imaginar que soc jo, en un escenari ple de focus de llums que m’il·luminen mentre faig uns balls la gent em mira i admira.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFuXGNAhnd

Descripció:

“Sempre la miro de lluny quan és de nit, però avui estic ben aprop!

És una nit fosca i els núvols no de pluja no permeten les estrelles brillar. En canvi, la Seu sembla tenir llum pròpia amb la què il·lumina la ciutat com si fos una bonica farola.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFu3j3AGMt/

Descripció:

“Passejant per l’exterior de la Seu, m’aturo davant aquestes columnes que hi ha sobre meu i penso “m’agrada el que veig”. Cercles, columnes, triangles, polígons, arcs i multitud de formes i detalls. Realment, així em veig jo, una mica de tot, sense acabar d’aclarir-me en aquest mon.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFu7vJAGXA/

Descripció:

“En la visita ens expliquen que aquesta és la Porta dels Fillols, obra mestra de l’escola romànica de Lleida. Ens diuen que la seva decoració supera en perfecció la de les guixeries islàmiques i que la seva influència arribà fins a València (Porta del Palau o de Lleida, de la catedral de València) i fins a Úbeda (Jaén). Jo fins ara això ho veia com a pedres i ja està però desprès de les explicacions que ens han fet he vist que no només són pedres. Ara que m’hi fixo millor, aquests arcs semblen com quan la meva padrina fa ganxet i puntilla, i a més a més cada tros és diferent de l’altre. Us fixeu en aquestes coses quan mireu les portes?”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFu_LUgcTV

Descripció:

“M’encanten les portes, serà perquè no saps mai que hi ha al darrera?

Mentrestant el meu pare es prepara per fer una foto, em fa fixar en els detalls de la porta. La meva curiositat em pot més que els detalls i intento obrir-la però la porta està tancada.

Encara amb el pom a la mà, em pregunto perquè el pom té aquesta forma i la meva imaginació m’explica que per la similitud amb l’esveltesa de la Seu Vella.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFvEp8guCG

Descripció:

“De vegades penso que la Seu Vella és un laberint perquè cada cop que hi vas descobreixes nous racons que et sorprenen.

Des d’aquest lloc on em trobo, puc veure que hi ha més o menys la mateixa distància de costat a costat que des d’on soc fins aquella petita porta que tinc al davant. Només comparant la mida d’aquesta porta amb les columnes us puc explicar lo majestuosa que és aquesta sala.

Una de les coses que més em criden l’atenció és la llum de l’interior ja que totes les esglésies que he vist són fosques, grises i tristes.”

Enllaç publicació instagram: https://www.instagram.com/p/BpFvYvoA7-k

Descripció:

“En la capella de Requesens, que és de l’època de Bartomeu Robió, veig que els vitralls són diferents de les altres capelles. Això m’ajuda a entendre que la Seu no es va fer tota de cop, sinó que poc a poc es van anar fent aquestes capelles.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFvioyATF0/

Descripció:

“En la capella de Sant Tomàs m’expliquen que això és l’Agnus Dei, tot i que jo només veig una mena d’ovella amb dos Àngels.  I sabeu que pensava mentrestant m’ho explicaven? Doncs recordava quan de petita em costava dormir i els meus pares i jo contàvem ovelletes. De tant en tant hi penso, ara molts cops em quedo dormida amb el mòbil a la ma i no em cal contar ovelletes.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFvk1ygZI9/

Descripció:

“Aquestes coses encara em costa més d’entendre. Partint d’un tros de pedra, com podien acabar representant tot això només picant la pedra? Habitualment passo de llarg d’aquestes escultures quan fem visites culturals amb els meus pares però recordo que en aquesta ocasió ens van explicar que aquest és el Mausoleu de Lluís de Requesens, dels burgalesos Pedro de Sarabia i Juan de Palacios.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFvwoTA6Kj

Descripció:

“Hem aprofitat el dia per a visitar de nou la Seu Vella en un dels dies de portes obertes. Estic cansada però tornar-hi anar m’il·lusiona. Des d’aquest punt contemplo la seva grandesa i em quedo aturada en el temps contemplant l’arc del final del passadís. Al darrera d’aquest arc es veu un cel blau i tot i les columnes en forma de presó em sento com si estigués en llibertat enmig dels núvols.“

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFwMeqgKbi/

Descripció:

“La seu per la nit., creieu-me és espectacular. Quan vaig saber que el meu pare anava a veure la lluna plena des de la Seu, el vaig voler acompanyar. És encara més bonica per la nit, amb aquestes llums que l’enfoquen com si fos una estrella de cine.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFwVmPAIRe

Descripció:

“I avui toca veure la cavalcada de reis on mai hi poden faltar “los gegants de Lleida”. Que grans que són, fins i tot ara que soc més gran encara els veig gegants, bé, clar, estareu pensant el mateix que jo ara, oi? Que per això es diuen gegants. Sembla com si poguessin tocar la Seu Vella amb les seves corones i els seus braços. Hauré d’anar a dormir aviat, encara no he perdut aquella il·lusió de la nit més màgica de l’any.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFwii4gz9W

Descripció:

“Ara feia uns anys que no anava a veure la desfilada del moros i cristians. Abans, quan el meu germà gran era molt petit, ell hi desfilava i jo me’l mirava bocabadada des del meu carret. Però, no havia pujat mai a veure la festa al turó. Va ser impressionant, homes, dones, nens i nenes tots amb vestits maquíssims, no sé quin m’agradava més, cada un que veia m’agradava més que l’anterior, sobretot, el que més m’agradava era el de la reina.

Veure aquest espectacle em transporta a aquella època i penso, quantes coses ha viscut la nostra Seu Vella.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFwqimA2DT/

Descripció:

“Els focs artificials! Això sí que no m’ho vull perdre per res del mon. Cada any acostumàvem a veure’ls des de la teulada de casa o des del riu però aquest darrer any hem decidit pujar al turó a veure’ls.

Quina vista tant espectacular de la ciutat i que macos i grans es veuen els focs des d’aquí. M’ha agradat molt la proposta de canviar de lloc per veure’ls des d’un altre punt, realment es veuen i s’escolten molt diferents.

Desprès dels concerts, els focs és el que més m’agrada de les FMs.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFw52bAeIx

Descripció:

“Tant bon punt vaig veure aquesta estampa vaig pensar en com devia ser la vida, en l’antiguitat, al voltant de la Seu Vella. Potser estaria plena de paradetes d’artesans amb aquelles robes tan antigues que portaven? Potser era només una zona de pas? En una de les explicacions que ens van fer van explicar-nos que aquí hi havia la ciutat amb carrerons estrets que ara ja no existeixen, quina llàstima 🙁 “

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFw-UFAd54

Descripció:

“Habitualment, als adolescents no ens agrada massa aquest tipus de representacions però el meu pare em va convèncer de venir perquè sap que m’agrada molt el teatre i tindria curiositat.

Feien la recreació de les noces reials de Ramon Berenguer IV i Peronella d’Aragó i em va agradar molt pels vestits que portaven i el que representaven. Crec que és un bonic lloc per fer aquest tipus de representacions ja que no fa falta muntar cap escenari artificial.

I com no, el meu cap està donant tombs i imagina que jo soc la reina. Potser quan sigui gran em podré casar aquí com han fet abans alguns reis, qui sap, m’agradaria.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFxF8sAxOT

Descripció:

“Ohh, com m’ha agradat aquests balls que han fet en la recreació de les noces reials de Ramon Berenguer IV i Peronella d’Aragó. Vestits bonics, mocadors, balls, música i tot gaudint de la posta de sol i, com no, en un entorn únic.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFxN0lgat_/

Descripció:

“El meu pare no va voler perdre’s l’espectacle de la baixada de bicis des de la Seu. Així jo i els meus germans vàrem acompanyar. Va ser, una experiència senzillament espectacular tant pel lloc com pels salts que feien. Però, crec que jo ho vaig passar pitjor que els pilots ja que patia molt quan saltaven. De cap manera puc imaginar-me allí a dalt, amb la bicicleta, fent els malabars que feien aquells valents i valentes.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFxbh8AU_U/

Descripció:

“Avui hem anat a una desfilada de moda que ha organitzat la meva tieta segona. M’agradaria ser una model!. Sento molta emoció quan veig com caminen pel passadís il·luminat. També vaig trobar fascinant els balls que van fent i els vestits que portaven les ballarines, però sobretot el contrast de la bellesa d’aquestes noies i de l’espai.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFxdxmA_-L/

Descripció:

“Pensava que la Seu Vella era únicament un monument però ara sé que és molt més, sobretot des que any darrer any he assistit a diversos espectacles. Era la segona vegada que escoltava aquest cor lleidatà de música Gospel i sentir-lo en aquest meravellós espai va ser una experiència única, molt diferent de l’anterior vegada que els havia escoltat en un altre lloc. M’ho vaig passar be escoltant-los, són força engrescadors i únics.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFxwckg4iV/

Descripció:

“Desprès d’un dia llarg, amb el meu pare vam volem acabar-lo d’una forma divertida, i ens vam emportar el nostre tresor cap a casa.”

Enllaç publicació instagram:  https://www.instagram.com/p/BpFx7vwgeoL/

Descripció:

Inspirat en el projecte “La Seu Vella vista des dels ulls d’una adolescent”, la Sra. Lupe Ribot Montel i el Sr. Eloy Sarrat Grasa van dissenyar aquest cartell que va acabar essent el cartell guanyador dels Premis Seu Vella 2018 de l’Associació Amics de la Seu Vella de Lleida.

En el cartell es pot veure el reflex de la Seu Vella en l’ull de la Iris.

Aquest lloc utilitzacookies per a que vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les mencionades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, premi l'enllac per a obtenir més informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies